WordCamp Europe 2018 – in één woord GE-WEL-DIG!

Kleine impressie van het event (meer foto’s onderaan dit blogbericht)…

Een week lang zijn we 100% ondergedompeld in WordCamp. De mensen, het event de plaats en wat was het gaaf…  Met open armen ontvangen worden krijgt hier een compleet nieuwe betekenis…Precies een week geleden stapten we op het vliegtuig richting Belgrado. WordCamp zelf startte pas afgelopen donderdag, maar voorafgaand is er voor het Organizing Team van alles te zien en te doen. In de stad, maar ook bij GoDaddy, eventsponsor met een kantoor in het midden van de het centrum.

Laat ik starten met alle lof aan de mensen van GoDaddy. Van maandag tot en met woensdag hebben zij ervoor gezorgd dat iedereen van WordCamp zich helemaal thuis voelde. Ze regelden elke dag een voortreffelijke lunch en stelden hun kantoor open, ook organiseerden zij een stadswandeling en namen zij ons mee naar leuke restaurantjes. Wat een geweldig team van mensen daar! <3

Daarnaast hebben wij op onze eerste avond genoten van een tapas diner met Natalija, CEO van GB Buket. Zij is een klant van Ron (man van Wendy) en woont in Belgrado. Toen zij vernam dat wij zouden neerstrijken in haar stad, bood ze direct aan om ons te trakteren op een etentje, samen met haar zus. Dat is nog eens een binnenkomer, en was ons eerste contact met de enorme gastvrijheid van de mensen hier.

Belgrado heeft ons hart echt wel een beetje gestolen.

Aan de ene kant Nieuw Belgrado, in de jaren 60 opgebouwd met heel veel flatgebouwen in rijen naast elkaar, maar aan de ander kant van het water Oud Belgrado. Het hart van de stad met een lange en zeer rijke geschiedenis en waar oud en nieuwbouw letterlijk naast elkaar bestaan. Waar de inwoners trots zijn op hun stad en dat laten zien door in veelvoud te vertellen over de overlevingskracht en het doorzettingsvermogen van de stenen. Iedereen die we hebben ontmoet en gesproken hebben ons met open armen ontvangen en dat maakt deze hele week wel echt heel speciaal.

De eerste drie dagen hebben we deels de toerist uit gehangen. Bij GoDaddy kon ik lekker flexwerken en Wendy en Wendie gingen mee met een toeristische stadswandeling. Zelf kan ik om medische redenen niet heel lang lopen en zeker in warme temperaturen houdt ik een wandeling van 2,5 uur niet vol. Maar aan de pluskant; ik heb heel hard kunnen werken aan onze eigen website die absoluut toe was aan een update. Dus… ik was helemaal in mijn element. 😀


Flexwerken, basiscamp in de stad, ontmoetingsplek, tassenopslag…

Op het kantoor druppelen de hele dag, elke dag, steeds meer mensen van het organisatieteam van WCEU binnen en na 10 maanden te hebben gewerkt aan het event met eigenlijk alleen maar communicatie via Slack en Zoom was het heel leuk iedereen live te ontmoeten en gewoon echt te spreken. Een aantal mensen bleef hangen om te werken, aan hun eigen projecten of nog de laatste dingen voor het event. Er werden nog wat last-minute meetings gepland en er werd vooral veel gelachen en gewoon gekletst. De WordCamp organisatie (en ook gewoon alle mensen die naar het event zijn gekomen) voelt aan als een familie. Ook al ken je niemand, je bent nooit alleen. Of zoals Remkus de Vries het zei: “You come for the software – you leave with a family”.

Werken aan WordPress, iets teruggeven aan de gratis te gebruiken software

En toen werd het zomaar donderdag en kon WCEU officieel van start met een Contributor Day. Voor de mensen die dat niet kennen; Contributor day is een dag (de eerste of laatste van de conferentie) waarop iedereen de mogelijkheid krijgt om te werken aan het verbeteren van de WordPress Software. In 18 verschillende teams kun je bijvoorbeeld werken aan het vertalen van plugins en thema’s in je eigen taal, zodat die plugin voor een breder publiek toegankelijk wordt. Of je kan gaan werken aan het oplossen van bugs als je goed bent in coderen.

Tenminste… als de WiFi werkt.

Met een opkomst van in totaal 529 mensen die allemaal met een laptop connectie maken met de WiFi was dat een hele uitdaging. Voor velen is het niet gelukt, maar anderen konden wel aan het werk. Aan het einde van de dag was er heel veel werk verzet om WordPress nog een beetje beter te maken dan dat het al is.

Zelf hebben wij in de ochtend deel genomen aan Contributor day (wat voor ons getekende dat we gewoon heel veel gesproken hebben met mensen omdat ook wij geen toegang kregen tot de WiFi) en in de middag zijn we naar de Conferentie locatie gegaan om daar te helpen met de laatste voorbereidingen voor de conferentiedagen zelf. Voor de aftrap met de Opening Remarks moest de presentatie nog in elkaar gezet worden en opgemaakt in de branding en daar heb ik me de rest van de middag mee bezig gehouden. Zelfs als je denkt klaar te zijn, komt er toch nog van alles voorbij waar aan gewerkt moet worden als je grafische skills hebt. 😉

Contributor day wordt afgesloten met een Volunteer Social. Een feest op de bovenste verdieping van het hoogste gebouw in Belgrado. Het uitzicht is waanzinnig en de sfeer goed. Zoals ook alle voorgaande dagen eten we traditioneel Servische gerechten en het is allemaal heel lekker. En dat is een grote plus, want zelf ben ik niet vaak blij met het eten in het buitenland.

En toen was de dag daar, WCEU barst los!

En dan is het eindelijk vrijdag 15 juni 2018 en is de conferentie daar! Vanuit ons appartement is het 5 minuten lopen. Wanneer ik naar het Sava Centar loop en onderweg een appel eet is die tegen de tijd dat ik aankom niet eens op. Zó dichtbij is het. 😀

Wendie en Wendy zijn om 7 uur al aanwezig: Wendie omdat zij de vrijwilligers aanstuurt en erop toeziet dat iedereen die een taak heeft ook daadwerkelijk op die plek verschijnt en Wendy omdat die een vrijwilligerstaak op zich had genomen voor een vrijwilliger die was uitgevallen. Zij bewaakt in de ochtend de Green Room waar sprekers even kunnen acclimatiseren voor ze op het podium op moeten.

Zelf mis ik de Opening Remarks omdat ik echt wat slaap nodig had, maar aangezien ik zelf de presentatie in elkaar gezet had wist ik toch de inhoud al. Om tien uur kom ik aan en de grootste mensenmassa is al binnen. De dag ervoor had ik niets gezien van de Main Area omdat ik toen bij binnenkomst direct naar de Organisers HQ werd geloodst.  Dus ik kom relatief blanco aan en wanneer ik helemaal door het Sava Centar heen loop naar de achterkant waar de Sponsor tafels en de grote stands staan wordt ik een klein beetje weggeblazen van hoe het er allemaal uit ziet. Uiteraard heb ik een deels van de aankleding zelf verzorgd, maar op een computer scherm is het toch anders. De impact van de gehele aankleding samen in combinatie met het Sava Centar en alle mensen die nu door de conferentie heen lopen is enorm. Alles klopt gewoon. We krijgen enorm veel leuke reactie van iedereen die rondloopt, men kijkt hun ogen uit. 😀

Werk aan de winkel
Rondlopen op een event waarvan je zelf in de organisatie zit is wel en compleet andere ervaring dan wanneer je ergens gewoon alleen bezoeker bent. Voor mij was dit de eerste keer en ik moet zeggen, het smaakt naar meer!

Tijdens de twee conferentiedagen hebben we de tijd om wat talks te bekijken. Zelf bekijk ik de talks over accessibilityYoast en SEO en zit ik in de zaal wanneer de keynote speaker Matt Mullenweg zijn visie op de toekomst van WordPress geeft. Daarnaast is er ook nog tijd om rond te lopen op de vloer en de sponsorstands te bezoeken, echter moet er ook nog gewerkt worden. Wendy helpt waar ze kan in het vrijwilligersteam, zij neemt een aantal shifts over van vrijwilligers die er onverhoopt niet zijn en is een backup voor wanneer er extra mensen nodig zijn. Zelf ben ik bezig met last minute design van onder andere de presentaties zoals de opening en de closing remarks, maar ook moeten we voor de after party nog achtergronden maken voor bij de photobooth waar men op de foto kan voor een greenscreen waarbij men dan zelf een achtergrond kan kiezen voor in de foto. Die foto wordt dan meteen geprint én via email digitaal verzonden. Ook wij gingen uiteraard op de foto:

Op de vloer spreek ik heel veel mensen uit alle uithoeken van de wereld, dat is wat een WordCamp als deze zo leuk maakt. Er zijn ruim 2000 mensen met allerlei achtergronden en één overeenkomst, we werken allemaal met WordPress en hebben daarom altijd een goed gespreksonderwerp.

Na de closing remarks hebben we twee uur de tijd om in ons appartement om te kleden en even te ontladen voordat we naar de after party vertrekken voor een enorm knalfeest in stijl van het thema van het event. Het feest is in Belexop, waar ook de Contributor Day was. Het feest is al aan de gang als wij aankomen en als er dan ook nog een band begint te spelen gaat het dak er helemaal af. Het is een geweldig feest en de beste afsluiter van de week die we ons maar kunnen wensen!

Inmiddels is het nu maandag ochtend en ben ik weer thuis. Nog een beetje high van de hele belevenis. Ik heb me gelijk vanmorgen alweer opgegeven voor het team van volgend jaar. Wendy ook, maar dan in een ander team. WCEU gaat naar Berlijn en wij willen daar zeker weer deel vanuit maken! De hele ervaring smaakt naar meer en wij zetten ons graag in voor de WordPress Community en alle gebruikers van dit prachtige platform!

Fotoimpressie van #WCEU 2018

Fotoimpressie van Belgrado 2018

Deel dit blog op Social Media

Met slimme tools en functionaliteiten wordt je website je meest krachtige marketingtool én kan je veel tijd besparen door automatiseren.

sterk-in-media-magazine-next-level-website
Gratis marketing magazine

NEXT LEVEL Website

Een NEXT LEVEL Website wordt op maat gemaakt met super handige functionaliteiten die jouw leven als ondernemer een stuk makkelijker gaan maken.

  • Je wilt met je branding uniek zijn ten opzichte van je collega’s
  • Je huidige website voelt een beetje basic
  • Je website lijkt teveel op andere websites
  • De huidige website past niet meer 100% bij jou en je onderneming

Naast je website heb je wellicht een heleboel extra tools en accounts die al je online marketing aan elkaar knoopt. Dat kan een heel stuk makkelijker en efficiënter als je de juiste functionaliteiten in je website toepast. Daarmee bespaar je kosten en tijd.

Auteur:

Kelly Eekhof

Grafisch Vormgever - Personal Branding Expert

"Ik help ambitieuze ondernemers om zichzelf als expert in de markt te zetten en te onderscheiden van collega-ondernemers. Zodat zij hun eigen authentieke verhaal vertellen en vanuit de eigen unieke eigenschappen gaan werken aan hun gunfactor en alleen die klanten aantrekken die 100% bij ze passen."

profielfoto-kelly-blogs

Advies nodig?

Neem contact op met Kelly.

E: kelly@sterkinmedia.nl
T: 06-509 69 173

Laatst toegevoegde artikelen

maak-jij-al-gebruik-van-deze-slimme-tools-van-google

Maak jij al gebruik van de slimme tools van Google?

wanneer-je-meer-winst-uit-je-onderneming-wilt-halen

Wanneer je méér winst uit je bedrijf wilt halen…

online-leeromgeving-jouw-kennis-verkopen-en-passief-inkomen-genereren

Online Leeromgeving: Jouw kennis verkopen en passief inkomen genereren.

video-zorgt-voor-authentieke-eerlijke-en-oprechte-verbinding

Video zorgt voor authentieke, eerlijke en oprechte verbinding met je doelgroep

Logo_Sterk-in-MEDIA_wit_250

15+ jaar ervaring in het ontwikkelen van websites en het ontwerpen van (huisstijl)drukwerk.

West-Friese nuchterheid, heldere taal en een gezonde dosis enthousiasme. Dat is wat je kan verwachten. Zo simpel is het.

Contact opnemen:

Sterk in MEDIA
De Veken 17
1716 KE Opmeer

kelly@sterkinmedia.nl
06 – 50 969 173