Wat is het verschil tussen on-page en off-page SEO?

Zoekmachineoptimalisatie, kortweg SEO, is belangrijk voor de vindbaarheid van een website in de zoekmachine. Een goede SEO strategie zorgt ervoor dat je beter vindbaar bent en daardoor meer bezoekers en omzet kunt genereren. Hier komt veel bij kijken, want iedereen wil graag hoog in de zoekmachine staan. Er zijn twee belangrijke onderdelen waar zoekmachines naar kijken bij het rangschikken van je website in vergelijking met die van je concurrentie: on-page en off-page SEO. Wat betekenen de termen, wat komt erbij kijken en wat is het belangrijkste? We bespreken het in dit blog!

Wat is on-page SEO?

On-page SEO houdt zich bezig met de pagina’s op een website, zowel wat betreft de content (zichtbaar voor bezoekers) als de achterliggende structuur van een site (onzichtbaar voor bezoekers). Het doel van on-page optimalisatie is om individuele webpagina’s te verbeteren zodat ze hoger scoren in de resultaten van zoekmachines. On-page SEO geeft je controle over de factoren die van invloed zijn op de ranking. We bespreken de belangrijkste on-page SEO factoren:

1.      Titel van de pagina

De titel van de pagina vertelt bezoekers en zoekmachines waar de desbetreffende pagina over gaat en stellen de relevantie vast. Het is een van de belangrijkste factoren op de pagina voor SEO. Als de titel van een boek je niet aanspreekt, dan is de kans klein dat je eraan gaat beginnen.

2.      Meta beschrijvingen

Met de metabeschrijving vertel je de zoekmachines en bezoekers in het kort waar de pagina over gaat. In het verleden was dit een essentiële factor voor zoekmachines, maar tegenwoordig is het belangrijk om de bezoekers te verleiden tot het bezoeken van je website. Zorg ervoor dat de metabeschrijvingen uniek zijn, het belangrijkste zoekwoord bevatten, de aandacht trekken en tussen de 135 en 160 tekens zijn. Indien de metabeschrijving ontbreekt, dan maakt Google er zelf een aan de hand van je tekst op de pagina.

3.      Keywords en zinnen

Keywords (zoekwoorden) zijn een van de belangrijkste kenmerken van SEO op de pagina. Net als bij de andere factoren helpen keywords de zoekmachines om te bepalen waar een pagina over gaat. Aan de hand van zoekwoord onderzoeken kun je een lijst met zoekwoorden samenstellen. Vervolgens ga je bepalen op welke zoekwoorden je wilt scoren. Je kunt niet op alle zoekwoorden scoren, dus je moet keuzes maken.

4.      Kopteksten en headers (H1, H2, H3)

Ook de kopteksten en headers worden gebruikt om Google en bezoekers te vertellen waar de pagina over gaat. Google snapt daardoor beter waar de gehele pagina over gaat en bezoekers kunnen de pagina ook beter scannen. De H1 is de allerbelangrijkste en staat bovenaan de pagina, de overige headers (H2, H3, etc) bieden ondersteuning.

5.      Beschrijvende alt-teksten op afbeeldingen

Als je afbeeldingen op je website gebruikt, dan moet je altijd de alt-teksten invullen. Met een alt-tekst beschrijf je een afbeelding, zodat zoekmachines begrijpen waar de afbeelding over gaat. Laat je met je alt-tekst zien dat je afbeelding te maken heeft met de content op je website, dan is de zoekmachine helemaal blij.

6.      Interne links en anchor teksten

Een anchortekst, in het Nederlands ook wel ankertekst genoemd, is de tekst in een hyperlink waarop men klikt. Je ziet regelmatig zulke links, maar je wist waarschijnlijk niet wat ze betekenen met betrekking tot SEO. Met interne links met anchortekst verwijs je naar andere pagina’s binnen je website. Je kunt beschrijvende zoekwoorden in deze anchor teksten kwijt, zodat je ook Google vertelt waar de desbetreffende pagina over gaat.

In dit onderstaande voorbeeld zie je de anchor tekst website verbeterplannen met een verwijzing naar een pagina op onze website. Klik er maar eens op.

De anchorteksten zijn van belang om een sitestructuur tot stand te brengen en te helpen bij het verspreiden van linkwaarde. Als je veel interne links naar een specifieke pagina hebt, dan geef je aan Google aan dat dit een belangrijke pagina is. Interne links met anchorteksten zijn een van de beste en snelste manieren om je content een boost te geven en een SEO-stijging te verkrijgen.

7.      Overige factoren

Er zijn nog veel meer relevante en belangrijke on-page SEO factoren waarmee rekening gehouden kan worden. Je kunt dan denken aan het maken van vriendelijke URL’s met keywords, up-to-date content zodat de zoekmachine vaker langskomt, responsive interface voor mobiele apparaten (mobielvriendelijkheid), social deelbuttons voor het delen van berichten, het verkorten van je CSS en Javascript codes, Lazy Load instellingen voor je afbeeldingen en nog veel meer.

Weten hoe jouw website beter voor je kan werken?

Vraag dan een website verbeterplan aan. Wij screenen de hele website en vertellen jou in heldere taal op welke punten jij je website kan verbeteren.

Wat is off-page SEO?

Off-page SEO zijn de acties die buiten je website worden ondernomen en die van invloed zijn op de positie van zoekmachines. Je hebt hier minder controle over, want het speelt zich ‘achter de schermen’ af, maar is wel belangrijk. We bespreken de meest voorkomende off-page SEO technieken.

1.      Linkbuilding

Linkbuilding is de meeste gebruikte off-page SEO techniek. In normaal Nederlands is dat het verkrijgen van links naar je website. Als er een website met hoge betrouwbaarheid naar je website verwijst, dan geeft deze website betrouwbaarheid door aan jouw website en dat is goed voor je SEO. Het klinkt simpel, maar dat het is allerminst, want het is een lastige opgave om dit soort websites naar jouw website te laten verwijzen. Je kunt websites vragen om een gastblog op hun website te laten plaatsen met daarin een verwijzing naar je website.

2.      Social media

Een makkelijkere manier is verwijzingen van social media kanalen, zoals Twitter, LinkedIn, YouTube, Facebook en Instagram. Ook deze links tellen mee voor de positie van je website in de zoekmachines. Zorg ervoor dat je actieve kanalen onderhoudt en plaats berichten die verwijzen naar je website, zodat je verkeer genereert van verschillende bronnen, want ook dit komt je SEO ten goede.

3.      Domein autoriteit

Eigenlijk heeft off-page SEO alles te maken met het vaststellen van de autoriteit van je website. Uiteraard vanuit de ogen van de zoekmachines. Hoewel zoekmachines een groot aantal factoren meten bij het palen van de autoriteit, is mijn ervaring dat hoe meer links je krijgt vanaf betrouwbare websites, hoe hoger de domein autoriteit.

Wat is belangrijker? On-page of off-page SEO?

On-page en off-page SEO zijn even belangrijk. Je hebt beiden namelijk nodig voor een goede ranking in de zoekmachine. Als je volledig inzet op een van de twee technieken, dan behaal je mogelijk niet het optimale resultaat. Er zijn natuurlijk uitzonderingen waarin het beter zou zijn om je op het ene meer te concentreren dan het andere, maar in het algemeen moet je inspelen op beiden onderdelen.

Wil je beter gevonden worden in Google? Wij helpen je graag!

Wil je beter gevonden worden in Google, maar heb je er zelf geen tijd voor? Of wil je graag op weg geholpen worden zodat je het in de toekomst zelf kunt uitvoeren? Dan helpen wij je graag!

Weten hoe jij jouw merk onder de aandacht kan brengen?

Kom online een kopje koffie met me drinken!


Je zult zien dat er een stroom aan inspiratie los komt, en je sluit het gesprek gegarandeerd af met een leuk idee.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van Promoboer

Deel dit blog op Social Media

Met slimme tools en functionaliteiten wordt je website je meest krachtige marketingtool én kan je veel tijd besparen door automatiseren.

sterk-in-media-magazine-next-level-website
Gratis marketing magazine

NEXT LEVEL Website

Een NEXT LEVEL Website wordt op maat gemaakt met super handige functionaliteiten die jouw leven als ondernemer een stuk makkelijker gaan maken.

  • Je wilt met je branding uniek zijn ten opzichte van je collega’s
  • Je huidige website voelt een beetje basic
  • Je website lijkt teveel op andere websites
  • De huidige website past niet meer 100% bij jou en je onderneming

Naast je website heb je wellicht een heleboel extra tools en accounts die al je online marketing aan elkaar knoopt. Dat kan een heel stuk makkelijker en efficiënter als je de juiste functionaliteiten in je website toepast. Daarmee bespaar je kosten en tijd.

Auteur:

Kelly Eekhof

Grafisch Vormgever - Personal Branding Expert

"Ik help ambitieuze ondernemers om zichzelf als expert in de markt te zetten en te onderscheiden van collega-ondernemers. Zodat zij hun eigen authentieke verhaal vertellen en vanuit de eigen unieke eigenschappen gaan werken aan hun gunfactor en alleen die klanten aantrekken die 100% bij ze passen."

kelly-eekhof

Advies nodig?

Neem contact op met Kelly.

E: kelly@sterkinmedia.nl
T: 06-509 69 173

Laatst toegevoegde artikelen

maak-jij-al-gebruik-van-deze-slimme-tools-van-google

Maak jij al gebruik van de slimme tools van Google?

wanneer-je-meer-winst-uit-je-onderneming-wilt-halen

Wanneer je méér winst uit je bedrijf wilt halen…

online-leeromgeving-jouw-kennis-verkopen-en-passief-inkomen-genereren

Online Leeromgeving: Jouw kennis verkopen en passief inkomen genereren.

video-zorgt-voor-authentieke-eerlijke-en-oprechte-verbinding

Video zorgt voor authentieke, eerlijke en oprechte verbinding met je doelgroep