Themes aanpassen

 

Natuurlijk wist je dat allang al; zonder een mooi stramien te gebruiken, zien alle websites er hetzelfde uit, ook saai…
Daar hebben ze bij WordPress (Automatic) gelukkig wat op bedacht, namelijk themes.

Themes zijn vaak snel geïnstalleerd en makkelijk in gebruik. Kleine moeite om je website daarmee een totaal andere look te geven, handig toch? En….je hebt er geen technische kennis voor nodig (denk aan die ingewikkelde codes). Hoe pak je dat aan? Ik deel het graag met je.

dashboard_Dof

De meeste voorkomende themes functies op ‘n rij :

Ga naar je dashboard >> weergave >> themes
Hier vind je ten alle tijden je eigen themes terug, die je hebt geïnstalleerd. Je kan elk theme afzonderlijk van elkaar ‘activeren’.

LET OP : de knop ‘live gaan‘ is niet hetzelfde als activeren. Alleen jij ziet je website met het nieuw gekozen theme, de bezoekers niet, alleen als je deze ook daadwerkelijk activeert dan is het zichtbaar.

Hoe zoek je themes?

Klik op ‘nieuwe theme toevoegen’. Je kunt ervoor kiezen om wat filters in te schakelen, zodat de meest relevante template voor jou wordt gezocht. Zo hoef je niet door alle duizenden themes heen te bladeren.

Theme gevonden?

Klik op activeren bij het vinden van het template. Als je er een stuk of 3 á 4 hebt, kun je even kijken welke je het meest geschikt vind voor jouw website. Klik op ‘live voorbeeld‘ om dit te ervaren.
Heb je je keuze gemaakt? Verwijder dan gelijk de overbodige themes (die je niet gebruikt) weer.

Je kan natuurlijk ook een gekocht theme zelf uploaden, dat doe je bij de button ‘theme uploaden’.

Meer weten over een theme?

Wil je eerst wat informatie over een theme, klik er dan op. Nu worden de gegevens van de ontwerper / developer, de eigenschappen zichtbaar. Klik gerust ook even op de naam van de ontwerper om te kijken wat hij/zij nog meer heeft gemaakt en hoe je eventuele vragen kunt stellen. Je kunt op deze manier ook zien of er aandacht wordt besteed aan dit theme of deze nog wordt geupdated etc.

Hoe pas je je gekozen theme aan?

customizer_Dof_2

Waar je hier voorheen nog ‘theme options’ voor gebruikte, kun je dit tegenwoordig bijna allemaal met Customizer doen. De Customizer wordt ook actief als je je theme eerst wilt uitproberen via ‘Live voorbeeld’ – handig om op deze manier alvast even te kijken wat je theme allemaal wel of niet kan.

Wat kun je allemaal aanpassen dan?

Customizer_DOF

(hier de belangrijkste onderdelen)

Je site-identiteit:
Laat weten wie je bent en wat je biedt door hier de titel en de ondertitel van de website in te vullen. Zorg voor een pakkende tekst, de bezoeker ziet deze als eerste. Omdat dit direct wordt uitgevoerd kun je gelijk zien of de zin niet te lang wordt etc. Ben je tevreden? Klik dan op opslaan.

Hier kan je ook gelijk je favicon instellen:

8_wendy-weel-mijn-leven-als-moeder-vrouw-en-ondernemer-aanpassen

De kleuren : 
Bij header tekstkleur kun je kijken welke kleur het mooiste staat bij je titel en ondertitel van je website. Alle kleuren kun je hiervoor gebruiken, dus ook de kleur van je eigen huisstijl.
Ook hiervoor geldt weer, probeer het eerst uit en klik vervolgens op ‘opslaan’.

kleuren_dof

Pas je header aan : 
Een mooie header is een aandachtstrekker van je website. Kies een mooie afbeelding en plaats deze in het vakje ‘kopafbeelding’. In Customizer staat altijd welk formaat je header moet zijn. Tip: gebruik Canva om een prachtige header te maken voor je website. Je kunt er ook voor kiezen om random meerdere headers te laten zien; zet dan meerdere kopafbeeldingen klaar en klik op ‘Geüploade headers willekeurig weergeven’.

header_dof

Welke pagina moet worden getoond bij het intypen van je domeinnaam?
Klik hiervoor op ‘statische startpagina’  je kunt hier kiezen of je je website wilt laten openen op je blogs (je tijdlijn van je blogs) of een pagina, bijvoorbeeld je homepage. Heb je een actie, dan kun je er ook voor kiezen om tijdelijk je website direct te laten openen op je actiepagina.

startpagina_dof

Heb jij hier nog vragen over? Ik lees ze graag in het reactieveld hieronder. Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het supergaaf vinden als je mijn waardevolle blog deelt met jouw netwerk.

>> Heb jij ondersteuning of begeleiding nodig met jouw WordPress website? <<<<
Dan heb ik goed nieuws voor je! Graag geef ik je een half uur van mijn tijd om jou op afstand te helpen door middel van TeamViewer. Twee keer per maand doet deze kans zich voor en wel op maandagmiddag tussen 13.30 en 15.00 uur. Kun jij wel een online zetje in de rug gebruiken, stuur dan even een email naar wendy(at)deonlinefactor.nl.

De eerstvolgende gelegenheid is maandagmiddag 18 september. Er is per middag plek voor twee personen dus reserveer snel jouw plekje !

Gebruikte foto voor omslag.

8 reacties

 1. Marjolein Kamstra op 13 september 2016 om 09:05

  Hi Wendy. Fijne, heldere informatie. Hiermee durf ik het aan om mijn website binnenkort eens van een nieuw thema te voorzien. Leuk om die zo af en toe eens in een nieuw jasje te steken. gr. Marjolein

 2. Anita op 13 september 2016 om 12:21

  Hey Wendy,

  leuk dat je het zo deelt! Gelukkig heb jij onze website net onder handen genomen, maar over een paar maanden of volgend jaar vast leuk om eens uit te proberen!

 3. Anneke op 13 september 2016 om 16:02

  hallo Wendy,

  dank voor je blog. Ik heb op dit moment geen plannen om mijn site te veranderen, maar als ik het ga doen, dan weet ik nu je info te vinden.
  Een goede tip om de website ook een te laten openen op een blogpagina of actiepagina.

 4. Marielle op 15 september 2016 om 08:39

  Nou wat heb je toch weer fijne en handige tips gedeeld Wendy! Dankjewel!

  groetjes Marielle

 5. Gerbrig Yntema op 15 september 2016 om 12:42

  Bedankt weer voor je heldere uitleg en tips!
  Groetjes,
  Gerbrig

 6. Aafke Dijkstra op 26 september 2016 om 22:13

  Hoi, weer handige tips. Ik moet eerst even gaan puzzelen en tijd voor maken om te kijken hoe dit zit bij Virtue Premium thema van Kadenz.

  Groetjes,

  Aafke

 7. Saskia van de Riet op 27 september 2016 om 06:56

  Ik vind het heel spannend om zelf te gaan sleutelen aan mijn thema… dat laat ik aan mijn webmaster over 😉 Wel heb ik net mijn favicon geïnstalleerd, met jouw aanwijzingen – cool!

 8. Jantine op 27 september 2016 om 09:16

  Ha Wendy,

  Wat laat jij het toch weer makkelijk klinken om zelf met je website aan de slag te gaan! Gewoon helder, stapje voor stapje. Ook ik laat alles met het design aan mijn webmaster over, maar ben heel blij met het inzicht dat jij me geeft in wat er mogelijk is en wat je eenvoudig zelf kunt doen. Dank je wel!

  Groet, Jantine.

Laat een reactie achter