Papiersoorten; welke past het best bij jouw drukwerk?

Yes, je folder, flyer of visitekaartje is af! Althans, het ontwerp is af. Hij is helemaal zoals je hem hebben wilt, alles staat erop wat erop moet, de kleuren en lettertypen sluiten aan bij je huisstijl en de foto’s maken het een mooi geheel. Dus nu kan het bestand naar de drukker die hem voor je gaat omzetten van een digitaal plaatje op een beeldscherm naar een tastbare, voelbare, reukbare, zichtbare en opvallend reclamemiddel.

Je folder, flyer of visitekaartjes wordt in de meeste gevallen gedrukt op papier. Maar papier is een zeer ruim begrip. De keuze van papiersoorten kan grote gevolgen hebben tot het resultaat van je folder.

Het ontwerp van je uiting kan van het scherm afspatten, maar je wilt natuurlijk ook dat de uitwerking hetzelfde, zo niet een nog beter, effect heeft zodra je hem daadwerkelijk in handen hebt!

 

Bij papiersoort kun je denken aan de dikte van het papier maar ook de samenstelling. Papiersoorten kun je in grofweg twee categorieën verdelen: coated (gestreken) en uncoated (ongestreken). Het verschil kun je, zoals de term gestreken al doet vermoede, vergelijken met een kledingstuk. Strijk je je een overhemd niet dan zit hij vol met plooien. Ziet er ruw uit. Strijk je hem netjes dan is hij glad.
Glad betekent overigens niet dat glanzend. Coated papier kan zowel glanzend als mat zijn. Uncoated papier daarentegen is altijd mat.

 

Effect op kleur

Op coated papier komen foto’s en kleurrijke ontwerpen goed uit de verf (of eigenlijk inkt). Bij coated papier met een glanzende afwerking, dan wordt het kleurrijke effect vergroot, maar dan kan tekst iets minder goed leesbaar zijn door weerkaatsing van licht. Dat is geen probleem met coated papier met een mat afwerking.

Op uncoated papier is de situatie compleet tegenovergesteld. Tekst van dit papier leest erg prettig, maar afbeeldingen zien er niet erg sprankelend uit. Je kunt ook beter schrijven op uncoated papier. De inkt uit je pen hecht daar beter op.


Papier met iets extra’s

Naast het verschil in standaard papier kun je ook je drukwerk verreiken met speciaal papier.

  1. Houtvrij mc is een standaard coated papiersoort, welke zowel mat als glanzend is te verkrijgen.
  2. Vergé is een zeer luxe papiersoort. Dit uncoated papier is verkrijgbaar in wit en creme. Uitermate schikt voor zeer luxe briefpapier, certificaten en enveloppen.
  3. Ice Metallic papier geeft je drukwerk een parelmoerglans; het geheel wordt net een beetje extra luxe of feestelijk.

Denk goed na over het doel van je uiting, voordat je het papier besteld.
Bedenk goed wat het doel is van jouw uiting en wat de best passende uitstraling zou moeten zijn. Wil je zelf zien wat het effect is van de verschillende papiersoorten? Kom langs op mijn kantoor voor een gratis inspiratiegesprek. En ik laat je graag de verschillende papiersoorten zien onder het genot van een heerlijk kopje koffie.

Laat een reactie achter