WordPress 5.0

WordPress 5.0 brengt een mega grote verandering in de achterkant van jouw website met zich mee. Eentje die je niet onopgemerkt zal blijven.

 

Op zich is het niet heel bijzonder dat er een wat grotere update van de broncode van WordPress komt. Dit gebeurt meestal 1 a 2 keer per jaar en daar tussendoor worden er nog wat mini updates door. Echt veel impact hebben deze updates niet. Er komen vaak mooi features bij, handige functionaliteiten etc. Maar als gebruiker merk je er maar weinig van.

 

Wellicht heb je wel al een en ander meegekregen over de nieuwe release. Er wordt in de WP community in elk geval veel over gesproken en op je eigen dashboard staat al een aantal weken een aankondiging over Gutenberg…

*UPDATE *

Tijdens het schrijven van dit blog kwam de volgende blogpost door:
(lancering is verplaatst naar 27 november)

Update on 5.0 Release Schedule

Dus waarom dan nu al die ophef en paniek om de release naar versie 5.0?

 

Hieronder ga ik proberen in een heldere taal uit te leggen wat er allemaal te wachten staat. Eigenlijk zijn het twee woorden die ons, website ontwikkelaars, al in paniek brengen namelijk:

Gutenberg Editor

Gutenberg is een compleet nieuw ontwerp en een nieuwe uitstraling van de WordPress-editor.

De editor stelt jou, als gebruiker, in staat om je eigen website aan te passen. Dat is het deel van de website waarop je inlogt om de teksten zelf te wijzigen.

NOTE: De websites die wij (Sterk in MEDIA) zelf ontwikkelen, dat is voor 80% van onze klanten het geval, maken gebruik van een externe editor (Beaver Builder) en Gutenberg heeft geen enkele invloed op hoe jij je eigen website kunt aanpassen als die editor ook in jouw website is geïnstalleerd. Pfiew… De paniek wordt al minder…

Waar de huidige WPeditor op Word lijkt gaat dat met Gutenberg veranderen. Zodra WordPress 5.0 wordt gelanceerd (27 november is de planning), zal de standaardmanier waarop mensen content met WordPress maken, radicaal veranderen. En dat is wat jou gaat opvallen de volgende keer dat je inlogt in je website!

 

Waarom maakt WordPress deze enorme grote stap?

Het internet is altijd in beweging, concurrentie is groot, je moet meegaan met de tijd en soms horen daar grootscheepse veranderingen bij. Ook WordPress is onderhevig aan die veranderingen en moet meegaan met zijn tijd om het marktaandeel niet te verliezen. Een van de grootste drijfvlakken achter de Gutenberg Gedacht is om het gebruik van website makkelijker en mooier te maken voor de eindgebruiker. Daar ligt de focus; die eindgebruiker. En dan ben jij als lezer van ons blog. Gutenberg speelt in op juw behoeftes. Niet op die van ontwikkelaars en programmeurs. Door het gebruiken van de zogeheten “block editor Gutenberg” ben je in staat zelf mooie pagina's te maken in kolommen, met headers, plaatjes etc. zonder dat je nog kennis nodig hebt van programmeren en coderen.

Let wel het is geen vervangende pagebuilder en om jouw website zo lekker makkelijk in gebruik te maken is het wel nog steeds noodzakelijk dat hij gebouwd wordt door een professional. Pas als de website helemaal af is is hij voor jou als eindgebruiker lekker makkelijk te bewerken. Maar dan wel met een goed gebouwde fundering.

 

Wat te verwachten van WordPress 5.0

Naast Gutenberg is er nog een opvallende verandering bij de release van WordPress 5.0; Ook in de manier waarop het platform releases verwerkt gaat veranderen.

Vroeger kon je rekenen op twee belangrijke WordPress-releases per jaar, met genoeg mini-updates tussendoor. Door al die releases was het elke keer weer spannend of je (aangepaste) template overeind bleef na een update. Met Gutenberg wordt het maken van aangepaste templates, dankzij de blokken, eenvoudiger. En is een nieuwe release dus ook minder spannend.

 

Zal Gutenberg pagebuilders vervangen zoals Elementor, Divi of Beaver Builder?

Zoals gezegd werkt 80% van de door ons opgeleverde websites met een eigen Pagebuilder.

Dit is wat je daarover moet weten;
Beaver Builder en Gutenberg zijn volledig compatibel. Zodra je een update uitvoert naar WordPress 5.0, kun je eenvoudig schakelen tussen Gutenberg en Beaver Builder. In feite verandert er dus niets als je gewoon gebruik blijft maken van Beaver Builder. Ze werken goed met elkaar samen en er zijn geen belemmeringen.

Pagebuilders kunnen in de toekomst echter wel wat relevantie verliezen. Er zijn veel fantastische tools voor het maken van pagina's die je zou kunnen gebruiken met WordPress, waarvan sommige concurrerende professionele platforms zijn.

 

O.a. Beaver Builder is al jaren een begrip en werkt al die tijd al aan de ontwikkeling van die tool. Gutenberg heeft dat niet zomaar ingehaald en zal zeker in het begin geen partij voor hen zijn, maar het kan mensen ervan weerhouden om ze op de lange termijn te gebruiken. Gutenberg wordt straks geboren en zal eerst door elke fase van opvoeding heen moeten voordat hij echt serieus kan concurreren met al gevestigde Pagebuilders. En dat opvoeden van Gutenberg zal de nodig kinderziektes met zich mee brengen. Dat kan ook niet anders; verandering kost tijd.

 

Terwijl WordPress 5.0 nu wel heel dichtbij komt, vragen veel mensen zich af of Gutenberg pagebuilders als Elementor, Divi of Beaver Builder vervangen zullen worden zodra het officieel is. Wij denken voorlopig van niet. De ontwikkelingen van zoiets groots als WordPress gaan minder hard dan de ontwikkelingen van een losstaande plugin en daarmee maken pagebuilders en Gutenberg het grootste verschil. Pagebuilders kunnen heel snelle stappen in verbeterslagen maken, waar Gutenberg daar veel meer tijd voor zal nemen. In de verre toekomst zal Gutenberg wellicht de pagebuilders inhalen, maar dat is een lange afstand marathon en absoluut geen sprint.

Hoe Gutenberg werkt en eruit ziet:

De nieuwe Gutenberg editor ervaring (1)

Gutenberg-editor gaat de huidige WordPress TinyMCE-editor compleet vervangen. Hier in een paar opsommingspunten wat Gutenberg is / doet en waar jij het verschil gaat merken:

 • Gebruikt van individuele "blokken" voor het ontwerp van je pagina, in plaats van een enkel tekstveld zoals de huidige TinyMCE-editor (ala Word)
 • Zo’n blok kan van alles zijn; Tekst en afbeeldingen zijn twee kernelementen, maar een blok kan ook een knop, een aanhalingsteken, ingesloten inhoud (video) of nog veel meer zijn. Je bent in staan oneindig te variëren met de content van je pagina.
 • Er is een zeer beperkte kolomondersteuning (in bèta).
 • Je kunt straks makkelijk slepen-en-neerzetten (grad and drop) gebruiken om de volgorde van de blokken in te delen. Maar dan wel in een veel beperktere mate dan met een pagebuilder.

 

Vervanging

Ik zou een lange lijst kunnen maken met redenen waarom Gutenberg op dit moment (nog) niet alle pagebuilders in alle aspecten zullen vervangen, maar hier zijn de grootste:

 • Front-end visuele bewerking - Gutenberg mist dit, en dat is een bewuste keuze
 • Stijl- / ontwerp opties - terwijl je met Gutenberg iets eenvoudigs kunt veranderen zoals een knopkleur, zijn de algehele stijlopties er niet. Ook dat is een gemis.
 • Kolommen - Gutenberg heeft nu een bètakolomblok ... maar niets dat overeenkomt met hoe pagebuilders het doen. Hier schiet Gutenberg dus tekort.
 • Geen speciale blokken - pagebuilders bevatten speciale blokken zoals testimonials en prijstabellen, die heeft Gutenberg standaard niet. Een volledig Gutenberg website is dus een vrij simpele weergave. Voor moderne bedrijven schiet dat te kort in hun presentatie op het internet. Je zal dus voor een echt aantrekkelijke website buiten Gutenberg de oplossing moeten zoeken.

 

Gebruikersgemak

Als je naar de populairste pagebuilders kijkt, doen bovenstaande punten niet alleen beter, ze doen het zelfs heel goed. Voor veel gebruikers maakt het ontbreken van deze functies Gutenberg 'nog' geen vervanger van een pagebuilder. Mensen die WordPress-sites bouwen met pagebuilders maken zeker wel gebruik van deze functionaliteiten.

 

Als je een pagebuilder gebruikt om je website er daadwerkelijk mee te bouwen (in plaats van alleen de basislay-outs), is deze functionaliteit 100% essentieel.

 

En dat is belangrijk - er zijn enorme community's van mensen die complete sites bouwen op basis van pagebuilders - inclusief wijzelf! We hebben onze eigen website gebouwd met Beaver Builder, om maar een voorbeeld te nemen. En we zijn niet alleen ...

Een grappig inzicht van de diverse Pagebuilders community's
op Facebook (dit mag je gelijk weer vergeten 🙂 )

 

 • Elementor Community - 22.000+ leden
 • Beaver Builders - 12.000+ leden
 • Divi Theme-gebruikers - 28.000+ leden

 

Dit zijn freelancers en bureaus die hun hele manier van bouwen eigen hebben gemaakt met behulp van pagebuilders. Dat zijn tienduizenden klantensites gebouwd met pagebuilders!

En op dit moment doet Gutenberg niets wat die manier van werken zal veranderen met de blokken editor.

 

Ontwikkelingen voor de toekomst zijn ook nog een dingetje:

Zoals gezegd komt Gutenberg niet in de buurt van wat pagebuilders kunnen. Eigenlijk zou Gutenberg al deze tools in zich moeten hebben om iedereen met Gutenberg te laten werken. Maar dat is toekomst muziek.

Pagebuilders zijn uiteraard vollop in ontwikkeling en rennen de ontwikkeling van Gutenberg ver voorbij.

 • Met Beaver Builder kunnen gebruikers nu bijvoorbeeld hun hele website ontwerpen - koptekst, voettekst. De blokken die zij daarvoor gebruiken zijn veel geafanceerder dan de Gutenberg Blocks.
 • Ook heeft Beaver Builder bijvoorbeeld een functie waarmee je templates voor één pagina kunt maken en vervolgens deze op alle andere pagina's kan gebruiken. Onwijs handig en scheelt veel tijd bij het ontwikkelen van een website.

 

Andere grote namen zoals Divi Builder, Elementor, enz. blijven ook doorgaan met meer controle en betere gebruikersinterfaces en zullen voor de nabije toekomst hun plugins verder doorontwikkelen en ook daar Gutenberg in ontwikkeling voorblijven.

 

Zal Gutenberg daar komen?

Kan. Maar je moet onthouden dat Gutenberg altijd meer beperkt zal zijn omdat het de standaardeditor voor iedereen moet zijn.

 

Pagebuilders kunnen het zich veroorloven om gespecialiseerde oplossingen voor het bouwen van sites aan te bieden. Gutenberg moet voor iedereen werken, wat er ook gebeurt. Want WordPress is voor iedereen. En Gutenberg is onlosmakend verbonden aan WordPress.

 

'Gewone' gebruikers, zoals hobbyisten en semie-professionals, vertrouwen nu ook op pagebuilders. Maar dat is waar we zullen zien dat Gutenberg pagebuilders zal vervangen. Gutenberg elimineert de pijnpunten van de gewone gebruikers. Op dit moment is het verschil tussen de TinyMCE-editor en een pagebuilderdag en nacht. En dat verschil wordt met Gutenburg kleiner.

 

Tenzij je alleen een standaard tekst- / bericht wilt schrijven, ga je waarschijnlijk op zoek naar een alternatief die je de vrijheid bied om daadwerkelijk een aantrekkelijke pagina te maken. Een pagina die de lezer meeneemt in de beleving en niet alleen maar een platte tekst weergeeft. En op dit moment is dat alternatief ... een pagebuilder!

 

Kolommen zullen nog steeds een dingetje blijven maar er schijnen nu (al) veel add-ons te zijn die met Gutenerg samenwerken om wel kolommen te maken. Dus daar wordt al wel een slag gemaakt. Ware het wel een buiten de standaard Gutenberg om…

Een lang verhaal kort

Ja, Gutenberg komt eraan. En ja, de ontwikkelingen die WordPress hiermee maakt zijn goed. Maar er is (bij ons) absoluut geen rede voor paniek. Wij blijven gewoon op onze eigen manier werken met WordPress en onze klanten hoeven zich geen zorgen te maken om hun website.

Gutenberg gaat de wereld niet op zijn kop zetten, maar een bijdrage leveren aan gemak. En daarmee wordt het internet alleen maar beter. En wij zijn blij met beter!

 

 

Geen paniek - als je de Gutenberg-editor niet wilt gebruiken, kun je de klassieke editor toch behouden door de officiële Classic Editor-plug-in te installeren (beetje de omgekeerde wereld lijkt het wel). Maar je bent dus niet verplicht om mee te gaan met je tijd. Wij raden het echter wel aan. Want het zal je in de toekomst alleen maar helpen.

Op dit moment kun je een betaversie van Gutenberg testen door een eenvoudige plug-in te installeren Probeer hier Gutenberg uit als je deze zelf nog niet op je website heb staan.

Over onze WordPress Expert:

Haar technische kennis, expertise op het gebied van online zichtbaarheid en haar praktische inslag heb ik als een enorme toegevoegde waarde ervaren.
~ Susan Dupon

wendy_rond

Advies nodig?

Neem contact op met Wendy.

E: wendy@sterkinmedia.nl
T: 06 - 48 403 058

Laat een reactie achter