Wat kost een logo ontwerp en welke bestanden van je logo heb je nodig?

Je logo is hét belangrijkste communicatiemiddel voor de herkenbaarheid en naamsbekendheid van je bedrijf.

Het ontwerpen van een logo is een vak. Voor de multi-inzetbaarheid van je logo heb je een variatie aan bestandstypen nodig. Elk met een eigen doel en een eigen samenstelling. Met alleen een lage resolutie jpg bestand kom je naast je website niet echt ver.

Als het goed is ben je niet zomaar je bedrijf begonnen. Daar heb je goed over nagedacht en datzelfde geldt ook voor je logo. Daar zit je zomaar 30 jaar aan vast en heeft dus wel die uitstraling nodig die jij met je bedrijf voor ogen hebt.

Wat kost een logo ontwerp?

Een goede inschatting is dat een logo ergens tussen de 500 en 2.000 euro kost om te laten ontwerpen. Uiteraard is dit zeer afhankelijk van je wensen én de ontwerper. Ook speelt mee in welke bestandsformaten de ontwerpen het logo naar jou toe stuurt en of jij de volledige gebruiksrechten na oplevering in handen hebt, of dat de rechten bij de ontwerpen blijven.

Beginnende ontwerpers zullen voor het vervaardigen van een logo tussen de 35 en 50 euro per uur vragen. Ervaren ontwerpers rekenen tussen de 50 en 75 euro per uur. Een bureau zoals Sterk in MEDIA werkt meestal met een vaste prijs.

Niet geheel onbelangrijk is de tijd waarin een logo ontworpen wordt. Afhankelijk van de input en de duidelijkheid van de aanvraag, zal een logo ontwikkeling zo’n 15 á 25 uur in beslag nemen. Houd er wel rekening mee dat het proces rusttijd nodig heeft, waarin de ontwerper in zijn onderbewuste bezig is met het logo. De gebruikelijke looptijd voor een logo zal tussen de 2 en 4 weken zijn.

Wat kost een logo ontwerp bij Sterk in MEDIA?

Bij ons kost het ontwikkelen van een logo 997 euro. Je krijgt dan:

  • Uniek ontwerp (keuze uit drie ontwerpen)
  • Kleurpsychologie achter de kleurstelling
  • Typografie – het perfecte lettertype passend bij je bedrijf en doelgroep
  • JPG, PNG, EPS en PDF bestanden
  • Responsive opmaak: multi-inzetbaar
  • Opmaak kleurstelling in RGB, CMYK, MONO, DUO en DIA (Pantone kleuren worden gegenereerd wanneer nodig)
  • Volledige gebruiksrechten

Wij lijken daarmee dus niet de goedkoopste in het ontwerpen van logo’s. Maar dat bedrag is een eenmalige complete investering. Je krijgt bij ons alle bestandsformaten die je nodig kan hebben en ook de juiste kleurstellingen voor zowel online gebruik als in drukwerk. Dat onderscheid ons van andere bureaus.

Er zijn online ontzettend veel discussies over wat je zou moeten betalen voor een logo. Maar wat je betaalt is niet belangrijk. Het belangrijkste is dat je iemand vindt die een logo speciaal voor jou en je doelgroep gaat ontwerpen. Geen dertig-in-een-dozijn logo.

Naast dat een logo natuurlijk bestaat uit een beeldmerk, welke een plaatje, een tekst of een combinatie van beide kan zijn, is een logo veel meer dan dat. Denk vooraf aan;

  • Je doelgroep – Waar wordt die door aangesproken

    De vorm van het logo moet je doelgroep aanspreken, evenals de kleurstelling en het lettertype dat wordt gekozen. Zonder gedegen doelgroeponderzoek zal je logo wellicht niet de juiste mensen aanspreken.
  • Weet wat je wil uitstralen

    Je logo moet uitstralen waar je bedrijf voor staat. Zo kun je bijvoorbeeld een winkel hebben in designerkleding; dan moet je logo een luxe uitstraling hebben. Maar run je een winkel met tweedehands kleding, dan kan je logo beter een low-budget uitstraling hebben. Anders trek je de verkeerde doelgroep aan en voelen de bezoekers van je winkel zich bedrogen. Zij krijgen niet wat ze hadden verwacht.
  • Je logo moet multi-inzetbaar zijn

    Wanneer je een vormgever je logo laat ontwerpen, vraag dan om verschillende versies van opmaak. Geschikt voor diverse media doeleinden, zoals online gebruik, print- en drukwerk alsmede (grootformaat) spandoeken en bijvoorbeeld de belettering van je auto.
  • Je logo moet ook schaalbaar zijn

    Niet alleen het bestandsformaat moet afwisselen, maar ook de configuratie van het logo zelf moet schaalbaar (responsive) zijn om aan de eisen van alle verschillende online media te voldoen.

Responsive logo’s

Al enige jaren is het woord responsive verbonden aan websites. Het betekent dat een website in lay-out mee schaalt met de grote van je beeldscherm. Wat eerst een trend was, is de nu standaard voor websites.

Maar het de komst van de vele verschillende marketing platforms zoals profielfoto’s en avatars in social media en apps is er nog een probleem ontstaan; logo’s moeten ook op steeds meer verschillende formaten leesbaar en herkenbaar zijn.

Nieuwe trend is dan ook responsive logo’s. Wereldwijd zijn grote corporaties hun veelal ingewikkelde logo’s aan het moderniseren in versimpelde versies. Nog een stap verder is het laten schalen van het logo naarmate de ruimte die een logo krijgt te verkleinen. Van een volwaardig logo tot een vignet of icoon.

Een logo kan worden opgeslagen in vele verschillende soorten bestandstypen. Allemaal met een eigen doel en specifieke eigenschappen. Hieronder sommen we de meest voorkomende typen bestanden op en waarvoor ze bedoelt zijn.

Verschil tussen pixels en vectoren

Een pixelafbeelding bestaat uit heel veel kleine blokjes die samen de afbeelding vormen. Hoe meer blokjes, hoe beter de kwaliteit van de afbeelding. Bekende pixelformaten zijn jpg, gif, png, tiff, bmp en psd. Vectoren zijn paden met punten die met elkaar verbonden zijn tot een bepaalde vorm. Bekende vectorbestandsformaten zijn eps. ai, cdr, svg, en pdf. Een vector blijft altijd scherp als je deze vergroot.

Pixels ga je de randen van zien bij vergroten. Je kan dan letterlijk de blokjes tellen.

JPG

Opbouw: Pixels – Lage resolutie – voor online gebruik
Een jpg is de meest voorkomende bestandsformaat voor afbeeldingen en logo’s. Elke apparaat kan het openen en op websites is het een licht bestand. Perfect voor snelle weergave op elk type beeldscherm dus. Het heeft als bestand dus veel voordelen.

Nadeel: De meeste jpg bestanden worden opgeslagen in een lage resolutie en een klein formaat. Doordat het opgebouwd is uit pixels kan een jpg niet mooi opgeschaald worden. Vergroten is dan ook niet aan te raden.

PNG

Opbouw: Pixels – Lage resolutie – voor online gebruik
Een png is een veel voorkomende bestandsformaat voor afbeeldingen en logo’s. Elke apparaat kan het openen. In tegenstelling tot een jpg is een png een zwaarder bestandstype. Minder geschikt voor snelle weergave op websites dus.

Extra voordeel: Waar een jpg altijd een volledig dichte afbeelding is (met een witte achtergrond op het moment dat er geen vaste ondergrond is heeft PNG de eigenschap dat het een transparant bestand kan zijn. Een vrijstaand logo dus die de vrij in de achtergrond staat. Dat is super handig en mooi om je logo te verwerken in bijvoorbeeld een foto.

Nadeel: De meeste png bestanden worden opgeslagen in een lage resolutie en een klein formaat. Doordat het opgebouwd is uit pixels kan een png niet mooi opgeschaald worden. Vergroten is dan ook niet aan te raden.

PDF

Opbouw: Vectoren – Hoge resolutie – voor offine gebruik
Een PDF is een bestand welke bij drukkerijen veel gebruikt worden. Het zijn de drukbestanden die gebruikt worden. Een vector logo kan als PDF opgeslagen worden en dan dus ook geschikt zijn om te gebruiken bij het ontwikkelen van andere bestanden voor drukwerk.

Nadeel: Een PDF is met (online) programma’s vrij makkelijk te manipuleren of te slopen. Een PDF zonder bewerkingswachtwoord is een grafisch vormgever dan ook heel makkelijk te kraken.

EPS

Opbouw: Vectoren – Hoge resolutie – voor offine gebruik
Een EPS is een van de meest voorkomende bronbestanden van een logo ontwerp. Het is perfect bewerkbaar voor ontwerpers. Het is een Open bestandsformaat en daardoor bewerkbaar in verschillende soorten programma’s.

Nadeel: een eps heeft geen goede buffer voor speciale effecten. Heb je een logo met een schaduw dan zal die schaduw in een ander programma (zoals indesign) een witte ondergrond vertonen.

AI

Opbouw: Vectoren – Hoge resolutie – voor offine gebruik
Een AI het meest voorkomende bronbestand van een logo ontwerp. Het is perfect bewerkbaar voor ontwerpers. AI bestanden hebben in tegenstelling tot een EPS wel een goede effectenbuffer. Ook super grafische effecten blijven na plaatsing in een opmaak programma dus mooi en vrij van achtergronden.

Nadeel: AI staat voor Adobe Illustrator en is alleen bewerkbaar in dat programma.

SVG

Opbouw: Vectoren – Hoge resolutie – voor online gebruik
Dit is het enige bestandsformaat dat bestaat uit vectoren en vertoond kan worden op een website. Dat geeft je website een mooie en dynamische uitstraling. Een SCG is perfect schaalbaar en bij respinsive logo’s schaalt deze optimaal mee met het beeldscherm

Nadeel: Net als een PDF is een SVG voor een grafisch vormgever te openen in een opmaakprogramma en dus relatief makkelijk te slopen en of stelen.

GIF

Opbouw: Pixels – Lage resolutie – voor online gebruik

Voor de komst van de png was GIF het bestand om te gebruiken bij transparante logo’s. Een GIF kan ook een bewegende afbeelding zijn. Maar zoals de naam al zegt. Een GIF is het gif en wordt nu niet meer aangeraden om te gebruiken. Er zijn veel betere en mooiere alternatieven.

Verschillende kleurformaten

Naast bestandsformaat is er ook nog een verschil in kleuropbouw van een (logo) bestand.
Ook hier weer: elk met hun eigen unieke eigenschappen en met verschillende doeleinden.

RGB

Kleuren pallet van een beeldscherm (online gebruik)
Rood, Groen en Blauw zijn de primaire kleuren die alle andere kleuren die zichtbaar zijn op een beeldscherm kan mengen.

CMYK

Kleurenpallet van een printer (digitaal drukwerk)
Cyaan, Magentha, Yellow en Zwart (de K staat voor BlacK) zijn de vier kleuren die alle andere kleuren mengen op een vel papier.

Het kleurenpallet van RGB opbouw is groter dan die van CMYK. Door de verschillen in basiskleuren zien kleuren op je beeldscherm er anders uit dan op een geprint blaadje.

RGB kleuren zijn ook wat feller dan CMYK. Een felle groene kleur op je beeldscherm wordt daardoor heel flets afgedrukt op papier.

PANTONE (PMS)

Kleurenpalet van een drukpers (offset drukwerk)
Je kunt Pantone-kleuren het beste vergelijken met RAL-kleuren in de verfwinkel. Het zijn vaste kleurtinten die altijd exact hetzelfde zijn, geen mengkleuren die per blikje verf van tint kunnen verschillen.

Als je logo uit twee kleuren bestaat, kan het voordeliger zijn om dit op te bouwen uit twee Pantone-kleuren. Dan hoef je bij druk maar voor twee kleuren te betalen.

Afhankelijk van de gebruikte drukvorm, de oplage en de papiersoort kan de keuze voor Pantone-kleuren je dus veel geld schelen.

Pantone kleuren kunnen ook heel specifieke kleuren zijn die met RGB en CMYK niet te mengen zijn. Denk aan goud, zilver, koper en fluor markeerstiften kleuren. Bijna elke vormgever heeft een pantone kleurenwaaier die bestaat uit duizenden kleursoorten.

Monotone, duotone en diapositief

Naast de kleursamenstellingen moet je logo ook ten alle tijden te gebruiken zijn in de samenstellingen die minder vaak gebruikt zullen worden.

Monotoon

= in 1 kleur. Vaak geheel wit of geheel zwart maar kan ook één steunkleur zijn

Duotoon

= in 2 kleuren. Deze optie wordt vaak gebruikt als het standaard logo een veelvoud van kleuren bevat. Er zijn situaties waarin een zeer kleurrijk logo niet goed zichtbaar is. Zoals verwerkt in een foto. Dan is een mono of duo logo de betere optie.

Diapositief

= in tegengestelde kleurstelling. Over het algemeen wordt een logo ontworpen voor gebruik op een witte ondergrond. Maar het kan voorkomen dat je een logo op een donkere of zwart e ondergrond wilt gebruiken. Dan is een tegengestelde kleurstelling wellicht een betere oplossing.

Beginnende ontwerpers maken meestal niet alle bestanden voor je aan en gebruiken meestal maar één kleuropbouw.

En de meeste reclamebureaus geven de gebruiksrechten van het logo niet af. Die moet je nog afkopen op het moment dat je iets bij een ander wilt laten maken.

Let daarop als je een ontwerper aan het werk zet. Want je kan soms voor nare verrassingen komen te staan als je op een later moment toch nog een ander bestand of ander kleuropbouw nodig bent.

Weten hoe jij jouw merk onder de aandacht kan brengen?

Kom online een kopje koffie met me drinken!

Je zult zien dat er een stroom aan inspiratie los komt, en je sluit het gesprek gegarandeerd af met een leuk idee.

Deel dit blog op Social Media

Met slimme tools en functionaliteiten wordt je website je meest krachtige marketingtool én kan je veel tijd besparen door automatiseren.

sterk-in-media-magazine-next-level-website
Gratis marketing magazine

NEXT LEVEL Website

Een NEXT LEVEL Website wordt op maat gemaakt met super handige functionaliteiten die jouw leven als ondernemer een stuk makkelijker gaan maken.

  • Je wilt met je branding uniek zijn ten opzichte van je collega’s
  • Je huidige website voelt een beetje basic
  • Je website lijkt teveel op andere websites
  • De huidige website past niet meer 100% bij jou en je onderneming

Naast je website heb je wellicht een heleboel extra tools en accounts die al je online marketing aan elkaar knoopt. Dat kan een heel stuk makkelijker en efficiënter als je de juiste functionaliteiten in je website toepast. Daarmee bespaar je kosten en tijd.

Auteur:

Kelly Eekhof

Grafisch Vormgever - Personal Branding Expert

"Ik help ambitieuze ondernemers om zichzelf als expert in de markt te zetten en te onderscheiden van collega-ondernemers. Zodat zij hun eigen authentieke verhaal vertellen en vanuit de eigen unieke eigenschappen gaan werken aan hun gunfactor en alleen die klanten aantrekken die 100% bij ze passen."

kelly-eekhof

Advies nodig?

Neem contact op met Kelly.

E: kelly@sterkinmedia.nl
T: 06-509 69 173

Laatst toegevoegde artikelen

maak-jij-al-gebruik-van-deze-slimme-tools-van-google

Maak jij al gebruik van de slimme tools van Google?

wanneer-je-meer-winst-uit-je-onderneming-wilt-halen

Wanneer je méér winst uit je bedrijf wilt halen…

online-leeromgeving-jouw-kennis-verkopen-en-passief-inkomen-genereren

Online Leeromgeving: Jouw kennis verkopen en passief inkomen genereren.

video-zorgt-voor-authentieke-eerlijke-en-oprechte-verbinding

Video zorgt voor authentieke, eerlijke en oprechte verbinding met je doelgroep