Wat is het beste lettertype om te gebruiken op je website?

Er zijn letterlijk duizenden lettertypes om uit te kiezen: van klassiek tot zeer modern en van strak tot sierlijk.

Ondersteunde lettertypes

Maar welke zijn nu het beste te gebruiken op je website? Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten bij het kiezen? De eerste selectie om te komen tot een geschikt lettertype is eenvoudig. Van alle duizenden beschikbare (betaalde of gratis) fonts (lettertypen), worden er maar een aantal ondersteund in alle webbrowsers.

Met de komst van Google Fonts is dat aantal aanzienlijk vergroot, maar alsnog is het een gelimiteerd aantal. Fonts die je geïnstalleerd hebt op je computer zul je zelf altijd goed kunnen zien op de website die jij maakt. Maar als dat een lettertype is die niet door elke browser ondersteund wordt zal het apparaat van weergave (een desktop, laptop, tablet of telefoon) het lettertype omzetten naar de meest basic font die er bestaat; Times New Roman. En dat wil je natuurlijk niet. Kies daarom altijd voor een lettertype die geschikt is voor online gebruik.

Lettertype met of zonder schreef

Een schreef (in het Engels ‘Serif’) is het onderdeel van de letters dat aan de “pootjes” uitsteekt. Kijk maar eens naar deze letter; Bij traditioneel drukwerk, zoals boeken en kranten, gebruiken we vaak lettertypen met een schreef. Online is de beste keuze een lettertype zonder schreef (Sans Serif).

Stukje geschiedenis: de schreven die aan letters zitten zorgen er op papier voor dat een regel tekst een rechte lijn vormt. Dat maakt het voor het oog makkelijker op de regellijn te volgen en dus de tekst makkelijker leesbaar. Dat was in de tijd dat boekdruk nog handmatig gebeurde en de letters niet volledig kaarsecht naast elkaar gestempeld werden. Die lijnen waren toen nodig om te voorkomen dat letters op het papier zouden “dansen”.

Op een beeldscherm, echter, zorgen de schreven voor minder fijne leesbare teksten. Dit heeft te maken met de pixels en resolutie van een beeldscherm. Doordat een schreef meestal een heel dun deel van de tekst is en de resolutie in pixels die dunne delen niet goed kunnen weergeven worden teksten met schreven wat wazig op een beeldscherm en daardoor minder fijn leesbaar.

De uitzondering op de regel is dan ook dat wanneer je een tekst in een groot formaat neerzet je daar prima een schreefletter voor kan gebruiken. Alleen bij kleinere letters wordt een schreefletter wazig.

Voor website is het dus het beste om een schreefloze letter te kiezen. In Google Fonts kun je hier op filteren.

Jouw huisstijl en het kiezen van een lettertype die daarbij past

Een lettertype is heel bepalend voor een huisstijl en (website) ontwerp. Elk font heeft zijn eigen uitstraling. Daarom is het zo belangrijk om eerst na te denken over wat je wil uitstralen voordat je een lettertype kiest. De één spreekt je doelgroep aan en de ander minder. Zo neem ik een bedrijf die gebruik maakt van een lettertype als Comic Sans niet serieus. Als vormgever breekt mijn hart een beetje elke keer als ik dat lettertype gebruikt zie in een huisstijl. ☹

Bij de keuze van lettertype doe je er goed aan twee of maximaal drie lettertypes met elkaar te combineren.

• Koppen
• Platte teksten
• Call to actions / quotes

Meer dan drie lettertypes werkt afleidend van je boodschap.

Dit geldt voor zowel drukwerk als je website. Voorheen koos men voor offline en online communicatie verschillende lettertypes omdat er voor het web niet zoveel mooie font te krijgen waren. Met de komst van Google Fonts is dat verleden tijd en ik raad je dus ook aan om voor de volledige marketing mix te kiezen voor de fonts die Google beschikbaar stelt. Het zijn 850 fonts in totaal. Zeker weten dat jij het perfecte font kan vinden. 😀

8 Stijlen en bijpassende (Google) fonts



Modern

Moderne lettertypes zijn overwegend strak, altijd sans serif. Deze letters hebben een stevige basis.




Vrouwelijk

Vrouwelijke lettertypes zijn vaak fijne en wat sierlijke letters. Ze stralen vriendelijkheid uit en zijn met name geschikt voor de zachte sector bedrijven.




Mannelijk

Mannelijke lettertypes zijn niet alleen stoer maar ook robuust. Simpele vormen met een stevige uitstraling. Zeer geschikt voor de harde sector.




Stoer

De stoere lettertypes zijn vaak dikgedrukt en hebben ook overeenkomsten met de moderne en mannelijke fonts. Vaak zijn deze lekker rechttoe rechtaan.




Retro/Vintage

Vintage fonts lijken op oudere fonts maar met een moderne twist. Dit zijn goede letters voor koppen en quotes.




Minimalistisch

De minimalistische lettertypes hebben vrij weinig om het lijf en zijn vaak erg smal en dun. Zo minimalistisch mogelijk dus.




Handgeschreven

De handgeschreven letters voegen een speels element toe aan je design. Deze zijn niet geschikt voor langere teksten, alleen voor korte zinnen.




Klassiek

De klassieke lettertypes zijn vaak serif fonts. Deze kun je wel gebruiken voor koppen en grote quotes waarbij je een groter formaat letters gebruikt, maar niet voor platte teksten.




Uiteraard ben je niet gebonden aan één stijl fonts

Juist om een brede doelgroep aan te spreken en je website of drukwerk interessant en inspirerend te maken raad ik je aan een combinatie van stijlen te mixen. Zelf maak ik bij het ontwerpen van een huisstijl vaak gebruik van een mix lettertypes.

Een paar van mijn favoriete combinaties voor koppen en platte teksten zijn:

  • Montserrat – PT Sans
  • Muli – Bree serif
  • Bad Script – Assistent
  • Bree Serif – Open Sans

Aangevuld met een handgeschreven lettertype

Weten hoe jij jouw merk onder de aandacht kan brengen?

Kom online een kopje koffie met me drinken!

Je zult zien dat er een stroom aan inspiratie los komt, en je sluit het gesprek gegarandeerd af met een leuk idee.



Welke combinaties gebruik je zelf op je website en waarom heb je voor die fonts gekozen?

Deel dit blog op Social Media

Met slimme tools en functionaliteiten wordt je website je meest krachtige marketingtool én kan je veel tijd besparen door automatiseren.

sterk-in-media-magazine-next-level-website
Gratis marketing magazine

NEXT LEVEL Website

Een NEXT LEVEL Website wordt op maat gemaakt met super handige functionaliteiten die jouw leven als ondernemer een stuk makkelijker gaan maken.

  • Je wilt met je branding uniek zijn ten opzichte van je collega’s
  • Je huidige website voelt een beetje basic
  • Je website lijkt teveel op andere websites
  • De huidige website past niet meer 100% bij jou en je onderneming

Naast je website heb je wellicht een heleboel extra tools en accounts die al je online marketing aan elkaar knoopt. Dat kan een heel stuk makkelijker en efficiënter als je de juiste functionaliteiten in je website toepast. Daarmee bespaar je kosten en tijd.

Auteur:

Kelly Eekhof

Grafisch Vormgever - Personal Branding Expert

"Ik help ambitieuze ondernemers om zichzelf als expert in de markt te zetten en te onderscheiden van collega-ondernemers. Zodat zij hun eigen authentieke verhaal vertellen en vanuit de eigen unieke eigenschappen gaan werken aan hun gunfactor en alleen die klanten aantrekken die 100% bij ze passen."

kelly-eekhof

Advies nodig?

Neem contact op met Kelly.

E: kelly@sterkinmedia.nl
T: 06-509 69 173

Laatst toegevoegde artikelen

maak-jij-al-gebruik-van-deze-slimme-tools-van-google

Maak jij al gebruik van de slimme tools van Google?

wanneer-je-meer-winst-uit-je-onderneming-wilt-halen

Wanneer je méér winst uit je bedrijf wilt halen…

online-leeromgeving-jouw-kennis-verkopen-en-passief-inkomen-genereren

Online Leeromgeving: Jouw kennis verkopen en passief inkomen genereren.

video-zorgt-voor-authentieke-eerlijke-en-oprechte-verbinding

Video zorgt voor authentieke, eerlijke en oprechte verbinding met je doelgroep