
Online Leeromgeving: Jouw kennis verkopen en passief inkomen genereren.
Voor veel ondernemers wordt dit werkelijkheid met het opzetten van een eigen programma aan online trainingen. Jij hebt de kennis in huis om jouw doelgroep iets te leren. Waarom die dan niet omzetten in trainingen en zo je bedrijf schaalbaar maken zonder dat jij meer uren in de week hoeft te gaan werken?
Kun je het je al voorstellen? Je hebt veel kennis over jouw vakgebied en je wilt deze omzetten naar een online cursus. Die hoef je dan alleen maar te verkopen en het geld stroomt je bankrekening binnen. Tenminste… zo werkt het als je de succesvolle online ondernemers op Instagram moet geloven.
Helaas werkt het voor de meesten van ons niet zo. Je eigen trainingen maken en daar het beste platform voor kiezen om deze op te publiceren vergt veel tijd, energie, uithoudingsvermogen, creativiteit en ondernemerschap. Maar als het lukt, je programma is een succes en je trainingen helpen anderen écht verder, dan is dat het gaafste resultaat van al je harde werken!
Starten met je eerste training
De beste manier om te starten met je eerste training, is om het gewoon te doen! Dat klink simpel en dat is het ook. Begin bij het begin: waarover gaat jouw training en ga vervolgens in grove lijnen uitwerken wat jij jouw doelgroep kan leren over dat onderwerp. Maar voordat je de hele training tot in details opzet doe dan eerst een doelgroep onderzoek. Zitten mensen te wachten op jouw training? Als na jouw onderzoek blijkt dat mensen graag datgene van jouw zouden willen leren, ga dan aan de slag met de inhoud van je training.
Welke elementen bevat de training?
Bedenk vervolgens op welke manier mensen jouw training moeten gaan volgen. Worden het geschreven modules, opgenomen als podcasts of met video. Ga je er een werkboek bij maken die mensen zelf kunnen invullen of wil je dat vragen en antwoorden online ingevuld moeten worden zodat jij zelf ook de input van je klanten kan terugzien?
- Hoeveel modules gaan er komen
- Hoe lang duurt de training
- Moet men tussendoor een test doen om verder te komen
- Mogen mensen de lessen door elkaar volgen, of alleen op een door jouw bepaalde volgorde
- Kunnen cursisten met elkaar communiceren
- Wil je dat er aan het eind een certificaat gehaald kan worden
Dit zijn zomaar een paar vragen waar je aan moet denken, voordat je besluit met welk systeem je de online training gaat publiceren. Want er zijn meerdere opties met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Ik licht er in dit artikel graag twee toe.
Learndash
Learndash is een online leeromgeving die je met WordPress helemaal naar je eigen smaak kan inrichten en opmaken. Met Learndash kan je eindeloos trainingen ontwikkelen en via je website publiceren voor het grote publiek.
In aanschaf is Learndash niet duur en met enige technische kennis zou je deze zelf kunnen bouwen, maar je kan dat natuurlijk ook uitbesteden en zo zelf je focus houden op de inhoud van je trainingen. In combinatie met WooCommerce kan je jouw eigen trainingen via je website eenvoudig verkopen en de onboarding van je cursisten volledig automatiseren.
Het grootste voordeel van Learndash voor jou als ondernemer is, dat deze geheel geintegreerd wordt in je eigen website en jij dus ook zelf in de hand hebt hoe het eruit ziet en wat er allemaal in komt.
Het nadeel daarvan is, dat je een hoop zelf moet doen en het je behoorlijk wat tijd kan kosten om nieuwe trainingen toe te voegen en deze te onderhouden.
Huddle
In Huddle maak je zelf professionele digitale programma’s zonder design- of technische kennis. Huddle heeft bovendien een gratis app zodat jij en je klanten altijd en overal toegang hebben tot de trainingen.
Het grootste voordeel van Huddle is dat jij je geen zorgen hoeft te maken om de techiek, want deze wordt geheel voor je uit handen genomen. Jij hoeft alleen maar de inhoud van je trainingen in het systeem te zetten, een template te kiezen voor de layout en je kan starten.
Huddle is onwijs compleet maar het nadeel daarvan is dat daar ook een prijskaartje in de vorm van maandelijkse vaste lasten bij komt kijken.
Om Huddle te gebruiken heb je een abonnement nodig voor zowel de online leeromgeving als ook Plug & Pay voor de verkoop van je trainingen. Je hebt geen eigen website nodig want jouw trainingen worden gehost op de servers van Huddle.
Dit artikel is afkomstig uit ons Marketing Magazine: NEXT LEVEL Website
Een magazine bom vol met tips en tricks om je website naar een volgend niveau te tillen en er een ware marketingmachine van te maken. Luchtig om te lezen en zeer gevarieerd in aanbod en artikelen.
Deel dit blog op Social Media
Met slimme tools en functionaliteiten wordt je website je meest krachtige marketingtool én kan je veel tijd besparen door automatiseren.

NEXT LEVEL Website
Een NEXT LEVEL Website wordt op maat gemaakt met super handige functionaliteiten die jouw leven als ondernemer een stuk makkelijker gaan maken.
- Je wilt met je branding uniek zijn ten opzichte van je collega’s
- Je huidige website voelt een beetje basic
- Je website lijkt teveel op andere websites
- De huidige website past niet meer 100% bij jou en je onderneming
Naast je website heb je wellicht een heleboel extra tools en accounts die al je online marketing aan elkaar knoopt. Dat kan een heel stuk makkelijker en efficiënter als je de juiste functionaliteiten in je website toepast. Daarmee bespaar je kosten en tijd.
Auteur:
Kelly Eekhof
Grafisch Vormgever - Personal Branding Expert
"Ik help ambitieuze ondernemers om zichzelf als expert in de markt te zetten en te onderscheiden van collega-ondernemers. Zodat zij hun eigen authentieke verhaal vertellen en vanuit de eigen unieke eigenschappen gaan werken aan hun gunfactor en alleen die klanten aantrekken die 100% bij ze passen."
Advies nodig?
Neem contact op met Kelly.