Aantal woorden
Leestijd: 7 minuten
Sterk in Media. Blogafbeelding Wat is goede hosting.

Je website valt of staat met een goede fundering. Hoe heb jij dat geregeld?

Het belang van goede hosting en beveiliging

Je wil een website, of je hebt er al een, en je weet dat je dan ook “hosting” nodig hebt. Het is zo’n vakjargon woord waar webbouwers het altijd over hebben. En daarna vragen ze om FTP gegevens… Ook zo’n woord waarvan je de betekenis niet weet. Logisch ook, je hebt er nu eenmaal verder nooit mee te maken…

 

Wat is nu eigenlijk hosting?

Volgens Wikipedia is dat: Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Om snelheid en veiligheid te garanderen en ervoor zorg te dragen dat een webpagina of een website altijd beschikbaar is, worden deze opgeslagen bij een hostingbedrijf.

 

Domeinnaam en hosting – wat is het verschil?

De URL van je website (www.domeinnaam.nl) is de naam die registreert zodat mensen jouw website kunnen vinden. Maar die domeinnaam staat los van de hosting van je website. Je kan prima je naam registreren zonder dat je dan ook meteen een hosting pakket afneemt. Doe dat vooral zodat niemand er met je naam vandoor kan gaan. Maar ga eerst goed rondkijken voor een geschikte hosting partij, voordat je en contract aangaat.

 

Prijzen

Je kan bij heel veel partijen je hosting onderbrengen. Prijzen lopen enorm uiteen en ook het lijstje diensten wat wordt aangeboden varieert. Hoe beslis jij nu welke voor jouw behoeften de juiste partij is? Ga jij af op prijzen, op de kwaliteit, de service, grootte van het bedrijf, of spelen er andere elementen mee welke je keuze bepalen.

 

Een keuze maken

Als je op Google zoekt naar hosting dan kom je als eerste grote partijen tegen als Argeweb, Hostnet, Mijn domein en Yourhosting. Dat zijn relatief goede en goedkope bedrijven waar je je website kunt hosten. Wij merken helaas nog steeds dat 1 van de keuzes waarop een hostingsbedrijf wordt uitgekozen dat het de prijs is welke bepalend is. En op zich is dat logisch. Net als bij de vraag: Wat kost een website? Is het antwoord op de vraag: Wat is goede hosting? Een stuk minder makkelijk dat hij lijkt.

 

Goedkoop is Duurkoop!

Door de vele aanbieders en de vele vormen van dienstpakketten omschreven in vakjargon is het voor iemand die niet thuis is in de materie heel lastig om de juiste te bepalen. Eén ding is zeker: Ga niet alleen op de prijs af. Het gezegde goedkoop is duurkoop past hier goed bij.
We zullen niet alle hostingsbedrijven over één kam scheren want er zullen absoluut bedrijven zijn die zowel goedkoop als goed zijn in hun hosting.

 

Gehackt worden

Toch ondervinden wij steeds vaker problemen met websites van onze klanten die bij een hosting bedrijf zitten waar wij niet bekent mee zijn. En waar men in eerste instantie blij en tevreden mee is….Tot het moment dat er een probleem is met de website (meestal het gevolg van een aanval van een hacker). Vanaf dat moment blijkt vaak dat het met de beveiliging van de website toch niet helemaal goed geregeld is en loopt een website veel schade op. Tot vernietiging van de broncodes aan toe.

 

Beveiliging

De meeste hostingsbedrijven beveiligen alleen hun servers, maar elke vorm van beveiliging is zo betrouwbaar als de zwakste schakel, dus als je op site niveau niets doet kan het evengoed mis gaan. De meeste hosters laten de verantwoordelijkheid van de site beveiliging lekker bij de klant. Wij  verschillen daarin door een extra security pakket af te nemen dat zowel server -als sitebeveiliging omvat.

We hebben hier een lijstje met punten waar jij als eindgebruiker op zou moeten letten bij de keuze voor een hostingpartij:

 • Beveiliging van JOUW website (en niet alleen de eigen server)
 • Dat een SSL certificaat bij de prijs in zit (anders moet je die elk jaar los betalen en dat loopt in de papieren. Zonde!)
 • Hoe zit het met klantenservice? Is er een telefoonnummer dat je kan bellen, of alleen een formulier op de website. Wanneer je niet kan bellen, en dus geen menselijke service kan krijgen, duurt het altijd langer voordat je antwoorden op je vragen krijgt. Laat staan het oplossen van een onverhoopt probleem.
 • Maken ze regelmatig Back-ups van je website? Hoeveel kost het om die terug te zetten, mocht dat onverhoopt nodig zijn. Dit zou bij de service in moeten zitten…
 • Werken zij met een Firewall om de veiligheid van jouw website extra te garanderen?
 • Verwerken zij ook je e-mail met antivirus software? Veel hostingpartijen houden zich daar helemaal niet mee bezig. En jij hebt wel e-mail nodig.

Wij als website ontwikkelaars zijn het eerste aanspreekpunt bij problemen met de website. Dat is logisch, wij hebben hem ontwikkeld. Maar vaak ligt het probleem niet bij de website zelf, en dus ook niet bij ons. Maar omdat wij graag problemen voor onze klanten oplossen investeren wij vele uren aan het oplossen van problemen, in samenspraak met de hostingpartij. Dure uurtjes zijn dit, want de uren die wij communiceren met onze klanten en de hosting kunnen wij nergens verhalen.

 

Onze eigen hosting-partner

Daarom werken wij er steeds meer naar toe om iedere klant bij onze eigen hostingspartner onder te brengen. Dit heeft voor ons het voordeel dat we ze kennen en een kort lijntje hebben bij eventuele problemen.

Waar wij door veel hostingbedrijven niet eens te woord gestaan worden, omdat wij de eindklant niet zijn, hebben wij met Natuurlijk! Hosting de afspraak dat wanneer wij hen bellen/appen/mailen over de website van een van onze klanten zij met ons volledig open kaart spelen. Mits jij daar als klant mee akkoord gaat natuurlijk. Op die manier kunnen wij veel eventuele problemen voor zijn en zonder tussenkomst van de klant al heel veel oplossen en snel schakelen. Voordeel voor ons dat het onwijs veel tijd scheelt in communicatie, en voordeel voor jouw als website eigenaar dat je goed geholpen wordt, zonder dat jij als liaison moet communiceren tussen ons en de hosting.

Kost dat dan niet veel meer?

Nogmaals: Goedkoop is duurkoop en je moet prijzen op gelijke waarde met elkaar vergelijken en niet alleen kijken naar de prijs. Een zorgeloos hosting pakket bij Natuurlijk Hosting! kost 289 per jaar. Dat is inclusief:

 • Domeinnaamregistratie
 • Gratis verhuizing van de domeinnaam
 • Beveiliging van de server én jouw website
 • Een klantenservice per telefoon, app of email
 • Nederlands bedrijf, dus ook Nederlandse service
 • Volledig groene hosting
 • 50 GB dataverkeer
 • 2000 MB schijfruimte
 • 50 mailadressen
 • 50 databases
 • Spamfilter & Antivirus
 • Webmail (Roundcube)
 • Control Panel (Plesk)
 •  > BONUS: Voor elke domeinnaam die geregistreerd wordt, wordt een boom gepland

 

Uiteindelijk betaal je per jaar voor je website iets meer dan de bekendere bedrijven, maar je krijgt er ook véél meer voor terug; Je website is veilig, voorzien van een goede en snelle server. Een fijn contactpersoon die je altijd persoonlijk te woord staat en met je meedenkt naar oplossingen. En een hostingserver die in Nederland staat, waardoor je ook nog eens voldoet aan de AVG wetgeving omtrent dataopslag binnen Europese wetgeving.

Je wilt toch ook niet dat men kan inbreken in je huis? Daarom hebben je deuren sloten en wellicht heb je zelfs een elektronische beveiligingssysteem. Zo moet je  website ook zien; als je huis waar je ook extra sloten op zou moeten zetten, misschien zelfs wel betere sloten als je huis. 😉

 

Mogelijke gevolgen van hosting die niet goed geregeld is

De afgelopen maanden hebben wij meermalen meegemaakt dat door toedoen van de hosting een website niet meer doet wat hij zou moeten doen. Dat lossen we natuurlijk op, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Veel voorkomende problemen die optreden bij een website die kwetsbaar is voor hackers:

 • Na een hack is de website vaak niet meer te repareren. En zonder goede Back-up ook niet meer terug te plaatsen
 • Op de URL van de website wordt Porno, of andere ongewenste content geplaatst
 • De website is niet meer up to date en plugins vallen uit
 • De hacker gaat vanuit jouw naam spammen (e-mailen) en zo kom je op een blacklist

Dit zijn uiteraard allemaal doemscenario’s maar kan je zomaar overkomen als je de hosting niet goed geregeld hebt. Super vervelend allemaal! Het levert je niets op dan frustratie en negatieve energie, energie welke je beter aan je klanten, bedrijf of het updaten van je website kan geven.

 

Wij horen graag van jou waar jij jouw keuze op maakt bij het zoeken van het juiste hostingsbedrijf. En waarom jij die keuze hebt gemaakt. Laat het ons weten in de reacties.

Lees ook:

fotobewerking_FB-LI-TW

Fotobewerking gebruiken in je marketing

wat is ux en ui design

Wat is UX en UI Design?

1 op 1 WordPress Training

Ben jij best handig en wil jij zélf met je website aan de slag? Dan is deze WordPress training perfect voor jou!

Je kan tijdens de training zelf je eigen website ontwikkelen, of we leren je werken met je bestaande website.

1 op 1 Social Media Training

Je weet dat Social Media belangrijk is, maar je weet niet hoe je een kanaal optimaal inzet? Dan is deze Social Media training perfect voor jou!

Deze training is geschikt voor iedereen die met Social Media zijn naamsbekendheid wil vergroten.

Wil jij regelmatig tips ontvangen in je e-mail
over het verbeteren van je website en je content marketing?

Wij schrijven elke week tips en tricks waar jij zelf mee aan de slag kan.

Over onze hosting expert:

Haar technische kennis, expertise op het gebied van online zichtbaarheid en haar praktische inslag heb ik als een enorme toegevoegde waarde ervaren.
~ Susan Dupon

wendy_rond

Advies nodig?

Neem contact op met Wendy.

E: wendy@sterkinmedia.nl
T: 06 - 48 403 058

Laat een reactie achter