Google vindbaarheid: Yoast helpt je!

Kennis opfrissen over vindbaarheid in Google: Wij hebben onze Yoast certificeringen behaald.

Kerstvakantie is voor ons traditiegetrouw dé tijd om te werken aan ons bedrijf. Naast de feestdagen en de broodnodige vrije dagen spenderen Wendy en ikzelf die dagen ook aan het werken aan onze eigen marketing. Onze website krijgt altijd de nodige aandacht en we plannen onze social media voor de eerste maanden. Maar deze vakantie hebben we ook gespendeerd aan Google vindbaarheid; het opfrissen van onze kennis over SEO en de Yoast Plugin.

Werken aan Google vindbaarheid met Yoast.

Al hoewel we al heel lang werken met de Yoast Plugin en we absoluut geen vreemden zijn met SEO, kwamen we in de Yoast Academie een aantal trainingen tegen die onze interesse opwekte. Ook hebben we het werken met de Plugin onszelf aangeleerd en met de Yoast SEO for WordPress training konden we onze kennis omtrent de plugin laten testen.  Altijd leuk om te weten of je de dingen die je jezelf eigen hebt gemaakt ook écht op de juiste (meest efficiënte manier) uitvoert.

Yoast SEO for WordPress Training

Om onze kennis over het gebruik van de plugin te testen zijn we gestart met deze training. Het was leuk om te zien dat we zo door alle modules heen walsten en zonder problemen de quiz-vragen konden beantwoorden. We doen het dus al hartstikke goed wat die Plugin betreft. Uiteraard is er in elke training altijd wel iets te leren en zo ook in deze. We hebben wat nieuwe terminologieën geleerd en we hebben ons meer verdiept in de werking van de search console. Een onderdeel van de plugin waar we hiervoor niet zoveel mee deden, maar wel onwijs interessant is.

Google vindbaarheid met Site Structure

Na de basis training ben ik verder gegaan met de training Site Structure. Ook hierin zijn we geen onbekenden maar het is altijd goed om bestaande kennis op te frissen en ik was heel benieuwd naar wat de kijk van Yoast en daarmee holistische SEO is op dit onderwerp.

In het kort komt het er bij site structure op neer dat de structuur van je website (interne links en navigatie) geoptimaliseerd is voor gebruikersgemak én voor Google om je website te kunnen crawlen en indexeren. Het opvallends wat ik heb geleerd tijdens deze training is hoe de Yoast Plugin te gebruiken bij de implementatie van de theorie.

Na de training kan ik op een veel makkelijkere en snellere manier de structuur monitoren met de plugin en waar nodig bijsturen. Voorheen deed ik dat handmatig. Dit gaat ons heel veel tijd besparen.

Betere content schrijven met SEO Copywriting

Vervolgens ben ik verder gegaan met SEO Copywriting. Aangezien een van de doelen die wij hebben gesteld voor 2019 is dat we meer en beter willen gaan bloggen is dit een mooie aanvulling op ons arsenaal aan certificaten.

Een paar jaar geleden had ik al een training commercieel schrijven voor SEO gevolgd, alleen dan niet bij Yoast.  Inmiddels zijn we alweer twee jaar verder en ook hier in het bijspijkeren van bestaande kennis geen overbodige luxe. Tijdens de training kwam ik erachter dat Marieke (die de filmpjes voor de training heeft opgenomen) en Sebastiaan (waar ik de eerdere training had gevold) een heel andere kijk hebben op copywriting. Zoals uit elke training neem ik altijd die punten die ik zelf het beste vind en waar ik zelf achter sta en die pas ik toe in de praktijk.

De belangrijkste les die ik nu heb meegenomen uit de training is het gebruik van de zoekwoorden tools die Google ter beschikking heeft gesteld en het gebruik daarvan. Het is fascineren om te zien op welke manier onze doelgroep zoekt naar onze diensten in de zoekmachine. Daarnaast heb ik veel tips en tricks gekregen om de opbouw van een tekst te verbeteren en een handige lijst met suggesties om aan blog-onderwerpen te komen.

Zichtbaarheid in Google vergroten met Technical SEO

Wendy heeft de training SEO Technical gevolgd. Het voornaamste dat zij heeft geleerd is dat je dubbele content kan plaatsen op het internet, zonder dat Google je daarmee afstraft. Voorheen mocht dat niet. Dan strafte Google je af voor plagiaat (ook al was het je eigen tekst die op meerdere sites gepubliceerd werden). Maar er is dus nu een handig trucje om wél met dezelfde blogs op meerdere websites actief te zijn.

Verder zijn er veel technische feitjes die je kunnen helpen om bepaalde pagina’s wel of niet te laten zien door Google.

Ik ga hier verder niet te diep op in, want dat gaat echt te technisch worden.

Overall findings

Overall zijn de training leuk om te volgen en ook makkelijk te begrijpen. Alhoewel ze wel in het Engels zijn en de terminologie dus soms net even anders in dan je gewent bent, is het volgen van de trainingen en het begrijpen van de stof voor iedereen te doen. Het motto van Yoast is ook niet voor niets: SEO voor iedereen. Wat wel opvalt is dat de trainingen vooral bedoelt zijn voor bloggers en niet zozeer volledig toepasbaar op websites die geen blog bevatten.

Nu is het natuurlijk zo dat bloggen de nummer 1 manier is om waardevolle content voor je website te creëren. En door dat te doen de holistisch ranking in Google te verhogen op een manier die duurzaam is voor je website. Maar… in de praktijk blijkt nog steeds dat een overgroot deel van de bedrijven nog geen gebruikt maakt van deze marketingmethode. Sterker nog in het geval van onze klanten blogt slechts 1 op 15 bedrijven.

Zelf zou ik daarom graag zien dat er ook een training komt voor het verbeteren van de SEO op het gebied van websites zonder blogs. Waarbij het creëren van content minder makkelijk is en de manier van ranken op dit moment deels afhankelijk is van Adwords.

BONUS: De Basisprincipes van Online Marketing – Google Werkplaats

Naast de trainingen van Yoast heb ik ook een training van Google gevolgd. Met deze training had ik meer moeite dan de Yoast trainingen. Maar dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat ook deze in het Engels was en hier de technische termen me iets te hoog gegrepen Engels waren. Voor de training zelf staat een studieduur van 40 uur, maar doordat ik al heel veel kennis van de materie bezit was ik met 6 uur door de training heen en kon ik het examen afleggen.

De belangrijkste les die ik uit deze training heb meegenomen is de manier waarop Analytics met gegevens omgaat, buiten de basis om. En het verschil tussen standaard en display advertenties. Verder gaat de training in op de manier waarop bezoekers naar een website kijken, hoe ze navigeren en met welke technieken je de conversie kan verhogen. Maar in die onderwerpen kon Google me niets nieuws leren. 

Wil jij jezelf als expert in de markt zetten?

blog-e-boek
Gratis e-boek

4 bewezen strategieën om jezelf als expert in de markt te zetten

In dit e-boek deel ik 4 bewezen strategieën om jezelf als expert in de markt te zetten op een authentieke manier. Geen ingewikkelde of moeilijke marketing technieken. Maar tips waarmee je vanuit jou eigen unieke eigenschappen een perfect personal brand opzet.

Deel dit blog op Social Media

Auteur:

Kelly Eekhof

Kelly studeerde af aan het Media College in Amsterdam als grafisch vormgever met de specialisaties typografie en kleurpsychologie.

Door de jaren heeft heeft zij zich tevens gespecialiseerd in Yoast SEO en Neuromarketing. Dit hele pakket aan vaardigheden maakt haar een expert op het gebied van online- en offline marketing.

kelly_profiel_klein

Advies nodig?

Neem contact op met Kelly.

E: kelly@sterkinmedia.nl
T: 06-509 69 173

Laat een reactie achter

Laatst toegevoegde artikelen

verschil-onsite-en-offsite-seo

Wat is het verschil tussen on-page en off-page SEO?

direct mail monica ebbes

Direct Mail: val op bij je doelgroep op de deurmat!

Branding doorvoeren op Social Media

Branding doorvoeren op je social media tijdlijnen. Hoe doe je dat?

branding zelf doen

Branding? Je kunt toch zelf wel een visitekaartje maken?!