
Genereer meer verkeer naar jouw website met zoekwoordenonderzoek
Meer verkeer op jouw website, wie wil dat nou niet? Maar hoe doe je dat precies?
Linkbuilding
Nee, te ingewikkeld. In dit artikel leg ik je uit hoe je het verkeer van jouw website laat stijgen met behulp van een zoekwoordenonderzoek. Zo ga je onder andere leren wat een zoekwoordenonderzoek is en hoe je zo’n onderzoek precies uitvoert.
Met een zoekwoordenonderzoek zorg jij ervoor dat jouw website gevonden gaat worden op zoekwoorden waar concurrenten nog nooit aan gedacht zullen hebben.
Wat je gaat leren:
- Wat zoekwoorden zijn
- Wat een zoekwoordenonderzoek is
- Wat het doel van een zoekwoordenonderzoek is
- Wat de waarde van een goed uitgevoerd zoekwoordenonderzoek is
- Concreet stappenplan over hoe je een zoekwoordenonderzoek precies uitvoert
Wat zijn zoekwoorden?
Om te beginnen moet je natuurlijk weten wat zoekwoorden zijn. Ik kan het erg simpel zeggen. Zoekwoorden zijn (combinaties van) woorden waar mensen op zoeken. Die combinaties worden vaak ook wel zoekopdrachten genoemd.
Bijvoorbeeld wanneer jij niet weet wat je ‘s avonds moet eten en zoekt naar ‘lekkere recepten’ op Google. Het stukje ‘lekkere recepten’ is dus een zoekopdracht. In dit artikel ga ik beide termen gebruiken, dus onthoudt ze goed!
Wat is een zoekwoordenonderzoek?
Nu je weet wat zoekwoorden en zoekopdrachten zijn kunnen we door naar het zoekwoordenonderzoek. Ook dit is erg simpel. Een zoekwoordenonderzoek is het doen van een onderzoek naar zoekwoorden. Met zo’n onderzoek wil je zoekwoorden vinden waar jouw website nog niet op gevonden wordt. Vervolgens kun je een nieuwe pagina aanmaken voor dat specifieke zoekwoord.
Waarom een goed uitgevoerd zoekwoordenonderzoek zo waardevol is
Met een zoekwoordenonderzoek kun je waardevolle zoekwoorden vinden waar jouw concurrenten nog niet op gevonden worden. Echter pakken de meeste mensen een zoekwoordenonderzoek erg simpel aan. Ze pakken de meest voor de hand liggende zoekwoorden in hun markt of branche, voegen wat woorden toe of zoeken de synoniemen op.
Prima, maar dit zorgt ervoor dat iedereen in die branche vrijwel dezelfde zoekwoorden (zoekopdrachten) gebruikt.
Het probleem hiermee is als volgt; iedereen zal dan gevonden worden op dezelfde zoekwoorden, en dan zal je verkeer alleen stijgen wanneer jij bovenaan de pagina’s van die zoekwoorden staat. Dat is natuurlijk weer afhankelijk van jouw SEO score. Dan schiet je niet zoveel op.
Dus wanneer je waardevolle zoekwoorden hebt, kun je hier pagina’s voor aanmaken en meer bezoekers trekken!
Weten hoe jouw website beter voor je kan werken?
Vraag dan een website verbeterplan aan. Wij screenen de hele website en vertellen jou in heldere taal op welke punten jij je website kan verbeteren.
Hoe je een zoekwoordenonderzoek uitvoert
Voor het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek gaan we gebruik maken van een aantal tools. Deze tools gaan we gebruiken om de zoekwoorden te vinden. Tools die gebruikt worden om zoekwoorden mee te vinden worden ook wel eens zoekwoordplanners genoemd. De zoekwoordplanners die we gaan gebruiken zijn Yoast Suggest en de Google Keyword Planner.
Daarnaast heb je iets nodig om de zoekwoorden in te noteren. Denk aan iets als Excel, Word of Google Spreadsheets.
Nu je weet wat je nodig hebt kunnen we door naar de volgende stap. Je begint met het noteren van alle producten of diensten die je hebt. Dan ga je voor elk product of elke dienst een aantal vragen stellen.
Hoofdvragen:
- Wat voor product of dienst is het?
- Hoe gebruiken mensen het product of de dienst?
- Waar gebruiken mensen het product of de dienst?
- Waarvoor gebruiken mensen het product of de dienst?
- In welke categorie valt het product of de dienst?
- Wat zijn veelvoorkomende vragen over het product of de dienst?
Optioneel:
- Voor welk probleem is dit product of de dienst een oplossing?
- Welke middelen worden gebruikt tijdens deze oplossing?
- Hoe noem je deze oplossing?
Misschien denk je: “Oké, maar waarom moet ik deze vragen stellen?” Nou, met behulp van deze vragen kom je meer te weten over je eigen producten en of diensten. Op basis daarvan kun je gemakkelijk zoekwoorden bedenken.
Naast deze vragen kun je zelf nog een heleboel vragen bedenken. Hoe meer vragen, hoe meer antwoorden en dus hoe meer zoekwoorden. Let op dat je alle zoekwoorden zorgvuldig noteert. Succes!
Zoekwoordplanners
Vervolgens kunnen we met behulp van de zoekwoordplanners nog meer zoekwoorden vinden. Als eerste ga ik laten zien hoe de tool van Yoast werkt. Het is handig als je de tool er zelf even bij pakt. Wanneer je op de website komt krijg je het volgende scherm te zien:

Bij “Keyword:” kun je een zoekwoord invoeren, voor het voorbeeld gebruiken we het zoekwoord “koptelefoon kopen”. Wanneer je het zoekwoord hebt ingevuld dan geeft Yoast je een lijst met gerelateerde zoekwoorden. En bij “Language:” kun je de taal selecteren.
Let op: Gebruik bij Yoast Suggest altijd een zoekwoord met een zoekvolume van 200 of hoger. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de zoekwoorden die Yoast Suggest je gaat geven een stuk hoger en dus waardevoller worden.
Wanneer je alles hebt ingevoerd, klik dan op het gele knopje “Verzenden”.

Boem, als het goed is krijg je dan de volgende pagina te zien:
Een heleboel resultaten, alfabetisch geordend, zorg er dus voor dat je alle waardevolle zoekwoorden zorgvuldig noteert in een bestand dat je later gemakkelijk terug kunt vinden.
Tip: Als je gebruik maakt van Google Drive kun je bij Yoast Suggest ook een CSV bestand van alle zoekwoorden downloaden, dit bestand kun je vervolgens uploaden in Google Drive, zo hoef je alles niet handmatig over te nemen.
Google Keyword Planner
Ga naar Google Keyword Planner en log in. Als je nog geen account hebt moet je die even aanmaken. Zodra je een nieuw account hebt aangemaakt, krijg je de onderstaande pagina te zien. Klik op ‘U bent ervaren met Google Ads?’.

Dan krijg je het volgende scherm te zien. Voer je bedrijfsgegevens in en klik op ‘verzenden’.

Het volgende scherm komt er zo uit te zien. Voor nu is het even niet nodig om een campagne te maken. Klik op ‘Maak een account zonder campagne’.

Gefeliciteerd, je hebt de setup doorlopen. Als laatste krijg je dit scherm te zien, klik op ‘Uw account verkennen’ om door te gaan.

Nu krijg je het overzicht te zien. Rechts bovenaan is staat er ‘tools’. Klik hier op.

Je dan een overzicht te zien met verschillende tools, klik nu op ‘Zoekwoordplanner’.

En hoppakee, daar hebben we de Zoekwoordplanner. Klik nu op ‘Nieuwe zoekwoorden te vinden’.

Nu kunnen we een zoekwoord invoeren. Voor het voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van het zoekwoord ‘koptelefoon kopen’.

Als je op ‘resultaten ophalen’ hebt geklikt krijg je het volgende scherm te zien, een hele grote lijst. Op basis hiervan ga je geschikte zoekwoorden selecteren en deze noteren in je spreadsheet.

Let daarnaast op het zoekvolume (Gem. maandelijkse zoekopdrachten), in dit geval hebben de meeste zoekwoorden een erg hoog zoekvolume, maar het kan ook voorkomen dat het zoekvolume wat lager is. Meestal zijn zoekwoorden met een zoekvolume van 100 of meer al erg waardevol.
Zoekwoorden clusteren
De laatste stap van een zoekwoordenonderzoek is het clusteren en prioriteren van de gevonden zoekwoorden.
Dit houdt in dat je zoekwoorden gaat zoeken die aan elkaar gerelateerd zijn, maar los van elkaar weinig zoekvolume hebben. Deze zoekwoorden kun je clusteren op basis van zoekvolume, schrijfwijze en intentie van de bezoekers. Zo maak je van meerdere zoekwoorden een pagina maken. Gooi dus niet gelijk alle zoekwoorden met een laag zoekvolume (minder dan 100) weg, kijk eerst of er nog geclusterd kan worden.
Vervolgens kun je aan de slag met het aanmaken van de pagina’s, succes!
Zo, nu kun je zelf aan de slag gaan met je zoekwoordenonderzoek. In dit artikel heb ik je alles over een zoekwoordenonderzoek uitgelegd. Wil je nog meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan het internet marketing blog van Klik Proces. Ik wens je veel succes met jouw zoekwoordenonderzoek!
Weten hoe jij jouw merk onder de aandacht kan brengen?
Kom online een kopje koffie met me drinken!
Je zult zien dat er een stroom aan inspiratie los komt, en je sluit het gesprek gegarandeerd af met een leuk idee.

Over Bart, de schrijver van deze blog:
Bart is een geboren ondernemer uit Bodegraven. Al op jonge leeftijd startte hij zijn eigen online marketing bedrijf, Klik Proces. Klik Proces is gespecialiseerd in alles wat met SEO te maken heeft, zoals zoekwoordenonderzoeken, copywriting en linkbuilding.
Naast zijn werk zijn dochter Lynn en labrador James zijn grote hobby’s
Deel dit blog op Social Media
Met slimme tools en functionaliteiten wordt je website je meest krachtige marketingtool én kan je veel tijd besparen door automatiseren.

NEXT LEVEL Website
Een NEXT LEVEL Website wordt op maat gemaakt met super handige functionaliteiten die jouw leven als ondernemer een stuk makkelijker gaan maken.
- Je wilt met je branding uniek zijn ten opzichte van je collega’s
- Je huidige website voelt een beetje basic
- Je website lijkt teveel op andere websites
- De huidige website past niet meer 100% bij jou en je onderneming
Naast je website heb je wellicht een heleboel extra tools en accounts die al je online marketing aan elkaar knoopt. Dat kan een heel stuk makkelijker en efficiënter als je de juiste functionaliteiten in je website toepast. Daarmee bespaar je kosten en tijd.
Auteur:
Kelly Eekhof
Grafisch Vormgever - Personal Branding Expert
"Ik help ambitieuze ondernemers om zichzelf als expert in de markt te zetten en te onderscheiden van collega-ondernemers. Zodat zij hun eigen authentieke verhaal vertellen en vanuit de eigen unieke eigenschappen gaan werken aan hun gunfactor en alleen die klanten aantrekken die 100% bij ze passen."
Advies nodig?
Neem contact op met Kelly.