404 pagina’s, 301 redirects?

Waaaatttt? Wat is dat nu weer?Je kent het vast wel…. je leest ergens een leuk blog, bericht, of via Pinterest zie je een leuk product en dit wil je kopen, of in ieder geval je wilt meer info en je klikt op de link. En dan komt er een vervelende 404 pagina tevoorschijn…..  Zo jammer! Zowel voor jou als voor de eigenaar van deze pagina want dit product kan niet worden verkocht of het blog kan niet worden gelezen.

Hoe te voorkomen?! Lees dan snel verder.

Beter voorkomen dan genezen

Om dit te voorkomen, (voorkomen is nog steeds dan genezen maar ook daarvoor hebben we ook een alternatief 🙂 ) zorg je er altijd voor dat je alle pagina’s welke je een andere naam geeft of verwijderd een 301 redirect aanmaakt. Dit klinkt best heel erg ingewikkeld maar dit is het gelukkig niet.

Stel je hebt een pagina: sterkinmedia.nl/wordpresswebsite maar dit wordt nu sterkinmedia.nl/besteleenwebsite, de eerste link heeft Google al enige tijd geïndexeerd, dus als je zoekt en deze pagina komt naar boven in de zoektermen en je klikt erop… dan vang je helaas bot ofwel een 404 pagina omdat deze permalink (URL) is aangepast. Reuze zonde natuurlijk. Je loopt nu een mogelijke leads kwijt.

Je kan dit gemakkelijk oplossen door gebruik te maken van een plugin die ervoor zorgt dat als je op sterkinmedia.nl/wordpresswebsite  klikt je toch gewoon op sterkinmedia.nl/besteleenwebsite uitkomt, je bezoeker heeft er geen erg in en kan verder gaan met waar die gebleven is en jij hebt meer kans op een lead. Die doorlink is een 301 redirect.

Iedereen blij 😀

De oplossing

De plugins waar je mee kan werken om dit op te lossen zijn:

Met stip op nummer 1 Premium plugin van Yoast
dit is een betaalde plugin maar deze plugin is dat zonder meer waard!
Voordeel: je kan hiermee ook gelijk je website beter vindbaar maken voor de zoekmachines (Google). Iedere keer als je je pagina verandert van naam, wordt dit geconstateerd door Yoast en wordt er gevraagd of je een 301 redirect wil voor deze pagina. Je klikt ‘yes’ en klaar is Kees.

Een andere optie is een losse plugin welke alleen voor de 301 redirects is, Redirectionna installatie van deze plugin wijst het zich eigenlijk ook vanzelf, deze is iets omslachtiger maar niet veel. Voordeel: hij is gratis maar doet ook niets anders dan je redirects goed zetten.

Niet voorkomen, wel een goed alternatief voor een 404 pagina

Mocht je toch geen redirects op je pagina’s hebben gezet of je bent het ergens vergeten (wat wel een gebeurt bij ‘Redirection’ omdat je hier alles handmatig in moet zetten) zorg dan dat je een super gave en informatieve 404 pagina hebt waar je bezoeker dus niet met een kluitje in het riet wordt gestuurd.

Dus zorg ervoor dat er genoeg informatie op te vinden is. Je kan er misschien een grappige tekening of afbeelding bij verzinnen maar zorg dat een menustructuur te vinden is (bijvoorbeeld je menubalk) of je zet je sitemap met zoekfunctie en je contact gegevens erop zodat je bezoeker altijd verder kan!

Wil jij regelmatig tips ontvangen in je e-mail
over het verbeteren van je website en je content marketing?

Wij schrijven elke week tips en tricks waar jij zelf mee aan de slag kan.

Deel dit blog op Social Media

Laat een reactie achter

Auteur:

Kelly Eekhof

Kelly studeerde af aan het Media College in Amsterdam als grafisch vormgever met de specialisaties typografie en kleurpsychologie.

Door de jaren heeft heeft zij zich tevens gespecialiseerd in Yoast SEO en Neuromarketing. Dit hele pakket aan vaardigheden maakt haar een expert op het gebied van online- en offline marketing.

kelly_profiel_klein

Advies nodig?

Neem contact op met Kelly.

E: kelly@sterkinmedia.nl
T: 06-509 69 173

Laatst toegevoegde artikelen

storytelling blog

Storytelling; Je hart in de hoofdrol van je blogs voor rake verhalen

10 Tips voor een perfecte direct mail met hoge response

10 Tips voor een perfecte direct mail met hoge response

yoast bolletjes uitgelegt

Yoast voor dummies

fotobewerking

Fotobewerking gebruiken in je marketing