301 re-direct, 404 pagina instellen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt…. je leest een leuke post, bericht, of via Pinterest zie je een interessant product en dit wil je kopen, of in ieder geval je wilt meer info en je klikt op de link. Maar dan komt er een 404 pagina tevoorschijn. De link werkt niet meer…  Zo jammer! Zowel voor jou als voor de eigenaar van deze pagina want dit product kan niet worden verkocht of het blog kan niet worden gelezen.

Hoe dit te voorkomen, lees je hieronder.

Waarom een 404 foutmelding funest is voor je vindbaarheid

Om te voorkomen dat bezoekers, en Google, terecht komen om een 404 foutpagina zorg je er voor dat alle links op en naar je website verwijzen naar een pagina is bestaat. Dat is de makkelijkste manier om geen foutmeldingen te krijgen.

Wanneer heb je een redirect nodig?

Het kan voorkomen dat je, om wat voor reden dan ook, een pagina van naam (en url) verandert. Dit gebeurt tijdens het herstructureren van je website of als je een pagina zodanig update dat de titel niet meer klopt met de inhoud. Maar ook als je een nieuwe site (laat) ontwikkelen dan wil je dat de URL’s van de oude site wel doorverwijzen naar de nieuwe site.

Anders werken daarna de links die verwijzen naar de oude pagina niet meer. Om ervoor te zorgen dat mensen wel nog steeds naar de juiste pagina gaan, maak je een zogeheten 301 redirect aan. Je vertelt de server waar je website op staat dat alle links naar de oude pagina automatisch verwijzen naar de nieuwe. Dit klinkt best heel erg ingewikkeld maar dit is het gelukkig niet.

Niet alleen voor de gebruiksvriendelijkheid van je site voor je bezoekers, maar zeker ook Google is dit een belangrijke stap die je niet mag vergeten. Vanaf het moment dat je site live gaat, of elk moment dat je een nieuwe pagina lanceert, indexeert Google die url en slaat deze op voor toekomstig gebruik. Als iemand antwoord zoekt op een vraag die jij op die pagina beantwoord dan verwijst Google die persoon naar jouw pagina. Komt die dan uit op een 404-pagina gaat die persoon heel snel weer terug naar Google. Die laatste meet de tijd die het kost om van en naar de zoekpagina te gaan. Op die manier weet Google dat het antwoord op de gestelde vraag niet meer te vinden is en zal geen bezoekers meer naar je site sturen. Daarmee daal je dus in de ranking van de zoekmachine.

Los daarvan heeft jouw potentiele klant niet gevonden wat het zocht is gaat naar je concurrent.

Een 301 re-direct lost dit probleem op. Het vertelt de webserver dat de link permanent is verandert en stuurt de bezoeker van de site automatisch naar de nieuwe, werkende, URL.

Weten hoe jouw website beter voor je kan werken?

Vraag dan een website verbeterplan aan. Wij screenen de hele website en vertellen jou in heldere taal op welke punten jij je website kan verbeteren.

Hoe een 301 re-direct in te stellen

De plugins waar je mee kan werken om de 301 re-directs in te stellen zijn:

Met stip op nummer 1 staat de Premium plugin van Yoast
Dit is een betaalde plugin maar deze plugin is dat zonder meer waard! Iedere keer als je je pagina verandert van naam, wordt dit geconstateerd door Yoast en deze maakt automatisch de 301-redirect voor je aan. Easy-Peasy!

Een andere optie, als je niet de betaalde Yoast plugin hebt, is een losse plugin installeren in je WordPress website welke alleen voor de 301 re-directs is, Redirectionna installatie van deze plugin wijst het zich eigenlijk ook vanzelf, deze is iets omslachtiger maar niet veel. Voordeel: hij is gratis maar doet ook niets anders dan je re-directs goed zetten.

Een derde optie is handmatig een lijst met re-direct codes aanmaken en deze uploaden naar de root van je website. Via de website: Rapidtables kan je de benodigde code handmatig voor elke link laten genereren.

Een alternatief is een goed ingevulde 404-pagina

Mocht je toch geen re-directs op je pagina’s hebben gezet of je bent er ergens één vergeten zorg dan dat je een super gave en informatieve 404 pagina hebt waar je bezoeker dus verder komt op je website, in plaats van terug te gaan naar Google.

Help je bezoeker verder op weg door een opsomming te plaatsen van je meest bezochte pagina’s of een zoekbalk. Een overzicht van je beste blogberichten en je contactgegevens zijn waardevolle toevoegingen.

Wellicht denk je nu: heeft mijn website gebroken links? Hoe kom ik daar achter? Ook daar hebben we natuurlijk een tip voor voor je: via de Broken Link Checker kun jij zelf zien of er op je website of van buitenaf links naar je website verwijzen die nu nergens op uitkomen.

Weten hoe jij jouw merk onder de aandacht kan brengen?

Kom online een kopje koffie met me drinken!


Je zult zien dat er een stroom aan inspiratie los komt, en je sluit het gesprek gegarandeerd af met een leuk idee.

Deel dit blog op Social Media

Met slimme tools en functionaliteiten wordt je website je meest krachtige marketingtool én kan je veel tijd besparen door automatiseren.

sterk-in-media-magazine-next-level-website
Gratis marketing magazine

NEXT LEVEL Website

Een NEXT LEVEL Website wordt op maat gemaakt met super handige functionaliteiten die jouw leven als ondernemer een stuk makkelijker gaan maken.

  • Je wilt met je branding uniek zijn ten opzichte van je collega’s
  • Je huidige website voelt een beetje basic
  • Je website lijkt teveel op andere websites
  • De huidige website past niet meer 100% bij jou en je onderneming

Naast je website heb je wellicht een heleboel extra tools en accounts die al je online marketing aan elkaar knoopt. Dat kan een heel stuk makkelijker en efficiënter als je de juiste functionaliteiten in je website toepast. Daarmee bespaar je kosten en tijd.

Auteur:

Kelly Eekhof

Grafisch Vormgever - Personal Branding Expert

"Ik help ambitieuze ondernemers om zichzelf als expert in de markt te zetten en te onderscheiden van collega-ondernemers. Zodat zij hun eigen authentieke verhaal vertellen en vanuit de eigen unieke eigenschappen gaan werken aan hun gunfactor en alleen die klanten aantrekken die 100% bij ze passen."

kelly-eekhof

Advies nodig?

Neem contact op met Kelly.

E: kelly@sterkinmedia.nl
T: 06-509 69 173

Laatst toegevoegde artikelen

maak-jij-al-gebruik-van-deze-slimme-tools-van-google

Maak jij al gebruik van de slimme tools van Google?

wanneer-je-meer-winst-uit-je-onderneming-wilt-halen

Wanneer je méér winst uit je bedrijf wilt halen…

online-leeromgeving-jouw-kennis-verkopen-en-passief-inkomen-genereren

Online Leeromgeving: Jouw kennis verkopen en passief inkomen genereren.

video-zorgt-voor-authentieke-eerlijke-en-oprechte-verbinding

Video zorgt voor authentieke, eerlijke en oprechte verbinding met je doelgroep